Az orosz külügyminiszter szerint Ukrajna támadta meg Oroszországot

háború
2023 május 12., 13:39

Az orosz-ukrán háború összhangban áll az ENSZ alapokmányával, hiszen Ukrajna támadta meg Oroszországot.Ezt maga az orosz külügyminiszter mondta pénteken a szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórumon: Szergej Lavrov szerint a háború - bár az orosz propaganda kifejezetten nem szereti ezt a szót - az ENSZ Alapokmányának 51. cikke alapján zajlik, amely az egyéni és kollektív önvédelem jogáról rendelkezik, amit jelen esetben az orosz hadsereg „Ukrajna támadásával szemben” tesz. Ezzel az érveléssel próbálta meghamisítani a történelmet Vlagyimir Putyin is a háború első évfordulóján.

Oroszország a Szovjetunió örököseként egyike az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának, és soros elnökségi tag - ebből a „nemzetközi béke és biztonság megőrzéséről" szóló április végi tanácskozáson adódott is némi kellemetlensége.

Tóth-Szenesi Attila egy januári cikkben járta körül a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs kérdéseit, az orosz elnök büntethetőségét, annak abszurditását, nehézségeit és ellentmondásait. A külügyminiszter a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsot „botrányosnak”, „politikailag elfogultnak", „szakmaiatlannak" és „jogsértőnek" nevezte, mert az nem veszi figyelembe az állami tisztviselők mentelmi jogát, majd arról beszélt, hogy a „neonáci kijevi rezsim és az amerikai uraik" egy perverz logikán alapuló koncepciós pert indítottak Oroszország ellen, amit ő nyílt zsarolásnak tekint. (via MTI)

A Lakmusz rendszeresen ellenőrzi a háborúval kapcsolatos információkat, elméleteket és álhíreket.