A fideszes képviselő gyerekként látta, hogy 56-ot 80 százalékban ukránok verték le

Történelem
2023 május 19., 10:09

A csütörtöki ferencvárosi testületi ülésen Zombory Miklós, fideszes képviselő, egykori alpolgármester kért szót, hogy a jelenlegi ukrajnai háború kapcsán beszámoljon az 1956. októberi élményeiről. Elmondása szerint a forradalom idején alsós iskolás volt. A harcok szünetében édesapjával kimentek az Üllői útra nézelődni:

„Nagyon sok tankot láttam, amiben ott égtek bent, akik ott harcoltak, de nyolcvan százalékuk nem orosz volt. Tévedés. Ukrán volt. Azok ukrán tankok voltak. tehát nem orosz felirat volt rajtuk(...) Én azokat a tankokat láttam apámmal, amik az Üllői úti laktanyához készültek a harcra (...) Ezeknek a tankoknak jelentős része ukrán tank volt. Csak ennyit szerettem volna”

link Forrás

A téma egy fideszes beterjesztés kapcsán jött elő, ami arról szólt, hogy a IX. kerület is csatlakozzon az Országgyűlés 5/2023. (III.31.) számú békepárti határozatához. Végül ezt a testület nem szavazta meg.

Az esetről először író rtl.hu megkereste Kovács Gyula, nyugalmazott alezredest, aki helyre rakta a kérdést. Elmondása szerint az ötvenhatos forradalom leverésében az Ukrajnában állomásozó cserkaszi hadosztály harckocsijai is részt vettek. Ezt a hadosztályt, ami a szovjet hadsereg része volt, nagy részben a Szovjetunió távol-keleti részéről besorozott katonákkal töltötték fel. Ebből adódóan sok harckocsizó Ázsiából, Mongólia környékéről érkezett akkoriban Budapestre, magyarázta Kovács Gyula, aki leszögezte, hogy a szovjet tankoknak soha nem volt olyan külön megkülönböztető festésük, jelzésük, ami utalt volna eredeti állomásozási helyükre, így például Ukrajnára.

A háború kezdete óta internet szerte terjed a téveszme, hogy a forradalmat valójában az ukránok verték le, és nem az oroszok. (A forradalmárok sem tudhattak erről, mert akkor nem az lett volna a jelmondatuk, hogy „Ruszkik, haza!”)

Tavaly áprilisban Schmidt Mária tweetelte ki az alábbiakat:

“Az inváziót a szovjet csapatok hajtották végre, benne az ukránokkal. Az ukrán Hruscsov döntése alapján....”

Ahogy ilyenkor lenni szokott, jött a szemét Lakmusz, és megírták, hogy Hruscsov nem volt ukrán.

A háború egyébként is kényes téma a kerületben. Ugyanis a ferencvárosi vezetés a háború kezdete óta nyíltan áll ki az ukránok mellett. Amikor tavaly nyáron a kormány az utolsó pillanatban kiugrott az ukrán segélykoncert szervezéséből, a kerület átvállalta az eseményt, amit végül a Bakáts téren tartottak meg. Decemberben pedig hivatalosan Bucsa lett a kerület egyik testvérvárosa, ahová azóta a kerület vezetése el is látogatott.

Zombory Miklós egyébként a legnagyobb forma a kerületben, Kubatov Gábor pártigazgató abszolút kedvence. Így beszélt róla egy kiszivárgott hangfelvételen:

„Bizony minden házhoz van kulcsa, ahová nincs, oda van kapukódja. Akkora kulcscsomója van, mint egy börtönőrnek.” Van egy füzete, a szekrénye mögött tartja, abban benne van minden információ az összes hozzá tartozó lakosról. Ő nem ideges a választások napján. Pontosan tudja előre, hogy hány szavazatot fog kapni. „A szavazókörben bent ül az egész család, nagynénje, mindenki. És kiüzennek neki, hogy ki nem ment el szavazni. Miklós beül a Skodájába, elmegy, bekopogtat, és azt mondja, no!”