Megszavazták Novák Katalin vétóját, kivették a panasztörvényből a magyar életmódra vonatkozó részt

belföld
2023 május 23., 09:59

A parlament jóváhagyta Novák Katalin köztársasági elnök vétóját, ezzel a panasztörvényből kivették azt a részt, amivel megkönnyítették volna azoknak a feljelentését, akik veszélyeztetik a „magyar életmódot”. Az Országgyűlés ennek a résznek a kihagyásával 147 igen és 6 nem szavazattal újra elfogadta a törvényt, írja a telex.

A törvény eredetileg a visszaélés-bejelentési rendszerről szóló uniós irányelvre húzta volna rá a kormány, de a köztársasági elnök április végén megfontolásra visszaküldte.

A jogvédők szerint a panasztörvény Novák vétója előtti verziójában alkalmazhatatlan, transz- és homofób volt, annak alapján azok ellen is panaszt lehetett volna tenni az állami és önkormányzati szerveknél, akik kétségbe vonják a házasság és család alkotmányban elismert szerepét, a gyerekek „megfelelő" testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint „születési nemének megfelelő önazonossághoz" való jogát. A korábbi változat szerint eljárás indulhatott volna például azok ellen, akik megkérdőjelezik, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges, vagy hogy „az anya nő, az apa férfi".

Répássy Róbert igazságügyi miniszterhelyettes korábban azt mondta, hogy a kormány az uniós kötelezettségszegési eljárás mielőbbi lezárása érdekében fogadná el a köztársasági elnök álláspontját. Csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elfogadta Novák vétóját, azt javasolva a parlamentnek, hogy a vitatott részt szedjék ki a törvényből.