Lemondott Rácz Zsófia a miniszteri biztosságról

belföld
2023 június 01., 08:09

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter visszavonta szerda este Bódi-Rácz Zsófia kinevezését, miután a miniszteri biztos lemondott a pozíciójáról - írta meg a hvg.hu.

Rácz 2019-ben szerzett országos ismertséget, amikor fiatalokért felelős helyettes államtitkárnak nevezték ki. Az akkor 22 éves Rácz még az ELTE jogi karának hallgatója volt, így törvényt kellett miatta módosítani, hogy diploma nélkül is betölthesse a pozíciót. Rácz később azt mondta, helyettes államtitkárként nem kellett olyan munkát végeznie, amihez komoly szakmai végzettségre lett volna szükség.

Habár megbízatása alatt a fiatalokért volt felelős, a Pedagógusok Szakszervezetének fiatal tanáraival több, mint négy hónap alatt sem találkozott. A sajtónak viszont saját bevallása szerint mindig szívesen nyilatkozott, kivéve akkor, amikor az RTL tényleg meg akarta szólaltatni.

Rácz Zsófia
photo_camera Rácz Zsófia Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A 2022-ben felálló új kormányban már nem szerepelt a helyettes államtitkárok között. Három hétig a Kulturális és Innovációs Minisztériumban dolgozott, de Csák János miniszter javaslatára felmentették.

Nem sokkal később Navracsics minisztériumában kapott miniszteri biztosi pozíciót. Munkaköri leírása alapján az volt a feladata, hogy a fiatalok érdekeit becsatornázza a területfejlesztési koncepciók megalkotásának folyamataiba.

Rácz munkáját kétfős titkárság segítette, fizetése pedig a helyettes államtitkároknak járó összeggel egyezett meg, melynek felső határa május 16-án emelkedett 2,1 millió forintra, a korábbi 1,6 millióról.

Kiemelt videóink