Egy hónap alatt 78 ezer illegálisan tartott fegyvert adtak le a szerbek

külföld
2023 június 07., 10:36

Bő egy hónap alatt több mint 78 ezer illegálisan tartott fegyvert adtak le a szerbiai állampolgárok a rendőrségen a kormány felhívására.

Ezeken belül 57 651 kézi lőfegyver és 20 541 robbanótöltet volt, közölte a belügyminisztérium szóvivője szerdán az RTS állami televízióban. Mintegy hétmillió lőszer is a rendőrségnél landolt.

Csütörtökön jár le a határidő, amelyen belül az állampolgárok névtelenül és büntetés nélkül leadhatják illegálisan tárolt fegyvereiket.

Május 3-án egy 13 éves diák belgrádi iskolájában agyonlőtte kilenc iskolatársát és egy biztonsági őrt. Egy nappal később egy fiatal férfi nyolc emberrel végzett lőfegyverrel egy Belgrád környéki faluban. A két eset nincs összefüggésben, de mélyen megrázták a szerb társadalmat. Szakértők szerint nagyjából egymillió lőfegyver tarthatnak illegálisan maguknál szerb állampolgárok, amelyekből még a délszláv háborúból maradtak meg. Az ország lakossága 6,6 millió.

Aleksandar Vucic a mészárlások után jelentette be, hogy szigorítják a fegyvertartási és fegyverviselési törvényt, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, szigorúbb pszichológiai vizsgálatra lesz szükség az engedélyek kiadásához, és két évig tartó moratóriumot vezetnek be az engedélyek kiadására. Vucic később lemondott a pártelnöki pozíciójáról. (MTI)