A kormánymédia olyan, mint a durcás kisgyerek, akinek elvették a játékát

Média
2023 június 09., 18:43
  • Folytatódik a szellemi futballhuliganizmus.
  • A hiszti tárgya ezúttal az, hogy nem a közmédia vehette meg az adófizetők pénzén a Bajnokok Ligája A-csomagját.
  • Pedig ez Orbán Viktornak presztízskérdés, ráadásul jó alkalom az 1 perces propagandablokkhoz.

Az UEFA 3 évente pályáztatja újra a Bajnokok Ligája-meccsek közvetítési jogait, általában két csomagban: az A-csomagot megszerző tévécsatorna választhatja ki a két játéknap legjobb meccsét és a döntőt is, a B-csomagra szerződő társaság pedig a többi közül válogathat. 2024-től 36 csapat összesen 189 meccset fog játszani.

Orbánnak kellett

2015 előtt két cikluson át a Digi TV-nél volt az A-csomag, csakhogy 2015-ben elkezdődött az MTVA átalakítása, az M1-ből hírtévé lett, és elindult az M4 sportcsatorna. Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy a nagy focinak az állami csatornán a helye, és így is lett: 2015-ben a Digi kiesett a körből, az MTVA elvitte az A-csomagot, a Sport televíziókat üzemeltető AMC Networks Magyarország pedig a B-t.

2017-ben már Orbánnak személyesen fontos, kisebb vagyont is kifizetne a közmédia a BL-meccsek közvetítéseiért címmel arról írtunk, hogy megint meg fogják nyerni az UEFA tenderét, így 2018 és 2021 között az MTVA és a TV2-csoport közvetítheti a Bajnokok Ligája meccseket, és a közmédia majdnem kétszer annyit fizetett a következő 3 évi közvetítéseiért, mint addig.

Orbán Gáspár, Orbán Viktor és Csányi Sándor a 2015-ös BL-döntőn.
photo_camera Orbán Gáspár, Orbán Viktor és Csányi Sándor a díszpáholyban nézi a 2015-ös BL-döntőt. Fotó: Jean Catuffe/Getty Images

Aztán megnyerték 2021-ben is, közel 1 milliárd forinttal többért, mint az előző tendert, de azért az NB I közvetítési jogainál még így is jóval olcsóbban.

Most viszont nem az MTVA lett a befutó.

Országgyűlés: BL = közérdek

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.