Putyin után Orbán Viktort is egy gigantikus asztalhoz ültették Türkmenisztánban

külföld
2023 június 09., 06:43

Orbán Viktor és delegációja Türkmenisztánba érkezett csütörtökön Szerdar Berdimuhamedov elnök meghívására, a magyar miniszterelnök a látogatást úgy kommentálta Facebook-oldalán, hogy "Közép-Ázsia országai a béke pártján állnak, és híd szerepet töltenek be Kelet és Nyugat között. Ezért érkeztünk ma Türkmenisztánba."

A hivatalos program keretében csütörtök este Gurbanguli Berdimuhamedovval, az előző türkmén elnök-diktátorral vacsorázott, pénteken pedig az új türkmén elnök-diktátorral, Szerdar Berdimuhamedovval tárgyal.

Türkmenisztánból - ahol a legutóbbi parlamenti választáson nem lehetett ellenzéki jelöltre szavazni, és ahol nemrég szobrot kapott a volt vezető kedvenc lova - több kép is érkezett a látogatásáról, ebből derül ki, hogy a csütörtöki társalgásnál egy gigantikus asztalhoz ültették a magyar miniszterelnököt. Hasonlóan járt tavaly nyáron Vlagyimir Putyin is, amikor a Kaszpi-tengeri országok vezetői tanácskoztak Asgabatban.

photo_camera Orbán Viktor Gurbanguli Berdimuhamedovval. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán pénteki programjáról, a Szerdar Berdimuhamedovval történt, oldott hangulatúnak tűnő tárgyalásról is képekben számolt be a Magyar Távirati Iroda, a korábban kiadott hivatalos program szerint ezek után együttműködési megállapodást írnak alá.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA


A Berdimuhamedovokról, a hatalomátadásról és a türkmén modellről Gazda Albert írt idén áprilisban A türkmén nemzet nagy Védelmezője megbánta, hogy átadta fiának a hatalmat, így hát igyekszik visszaülni a trónra című cikkében.

A