Az Orbán által „bírságbajnoknak” gúnyolt Patyi Andrást is jelöli alkotmánybírónak a Fidesz

POLITIKA
2023 június 28., 16:50

Négy hely üresedik meg az Alkotmánybíróságon. A Fidesz nem vacakol, a kétharmados többséggel élve mind a 4 helyet ő maga töltené fel - derül ki a hvg értesüléséből.

Vannak köztük ismertebb figurák. Ilyen például Patyi András. Róla, egészen pontosan arról, ahogy Orbán Viktor bánt vele a 2018-as választási kampány után, ezt írta Szily László kollégám:

"Kényelmetlen érzés felnőtt embert úgy megalázva látni, ahogyan az Patyi Andrással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával, a Közigazgatás-tudományi Kar Közjogi Intézetének vezetőjével, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével történik Orbán Viktor most kiposztolt FB-videójának első másodperceiben".

Orbán azért gúnyolódott a láthatóan sokkolt Patyi Andráson, mert a Patyi által vezetett Nemzeti Választási Bizottság a kampány közben megbírságolta Orbánt 350 ezer forintra, amiért olyan választási videót tett közzé, amiben óvodásokkal kampányolt. Orbán úgy alázta Patyit, hogy az NVB elnöke egyébként a kampányban végig óriási szolgálatokat tett a Fidesznek, a legnagyobbat azzal, hogy a bizottság kvázi törvényerőre emelt törvényértelmezése miatt az ellenzéki pártok nem léptethették vissza szabadabban a jelöltjeiket. Patyi jelenleg a Kúria elnökhelyettese.

A Fidesz az Alkotmánybíróságba jelöli idősebb Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét. 2019-ben a Kúria Lomnici által vezetett tanácsa egyik döntésével lényegében elintézte, hogy az idők végezetéig pöröghet a közpénzből fizetett fideszes választási kampány.

A Fidesz jelöli még Haszonicsné dr. Ádám Máriát is. Ő Tarlós István főpolgármestersége idején a Főpolgármesteri Hivatal aljegyzője volt, aztán a Fővárosi Kormányhivatal főigazgatója lett, majd Áder János köztársasági elnöksége alatt az államfő hivatalát vezető főigazgató volt 10 éven át. Áder hivatali ideje lejárta után Haszonicsné dr. Ádám Mária az Áder Jánoshoz köthető Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál lett jogi igazgató.

A negyedik alkotmánybíró-jelölt Varga Réka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja, korábban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál volt főtitkár, előtte pedig, 2016–2019 között a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál főosztályvezetője volt.

Az ellenzék esélytelen, hogy saját jelöltjét bejuttassa az Ab-ba. Csak a Momentum jelölt egyáltalán, mégpedig Bárándy Gergely egykori MSZP-s politikust.

Az Alkotmánybíróság a Várba költözik majd, szinte szembe a Karmelita kolostorral, igaz, ott alig férnek majd el.