Fóton is lesz kínai akkumulátorgyár

belföld
2023 június 28., 14:35

Egymilliárd forintos állami támogatással épít akkumulátorgyárat Fótra a BYD. A kínai elektromosautó-gyártó cég összeszerelő üzeme Szijjártó Péter szerint első körben száz új munkahelyet teremt.

A külügyminiszter szerdán a kínai Sencsenben tartott sajtótájékoztatót, itt találkozott a BYD vezérigazgatójával is. A kiadott közleményből nem derül ki, mikor kezdik a tízmilliárd forintos beruházást.

Szijjártó szerint az új akkumulátorgyár növeli Magyarország szerepét az európai elektromos autóipari átállásban, megerősíti a „vezető szerepünket" ebben a gazdasági folyamatban, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar munkahelyek biztonságban legyenek. A BYD a régióban Komáromban gyárt elektromos buszokat, az itthon újonnan forgalomba hozott elektromos buszok mintegy 42 százaléka tőlük jön.

A legnagyobb nemzetközi cégek egymásnak adják már a kilincset: hiába tiltakozik hevesen a lakosság, hiába készülnek óva intő szakvélemények, Bátonyterenyén, Ácson, Debrecenben, Győrszentivánon és Gödön is épülhet vagy bővülhet akkumulátorgyár.

(via MTI)