Ingyenes menstruációs csomagot kapnak a terézvárosi nők

nők
2023 június 28., 17:09

Ingyenes intim csomagot kaphatnak azok a terézvárosi nők, akiket érint a menstruációs szegénység. Akár több ezer magyar nő küzdhet a problémával, de nálunk továbbra is rekord magas, 27 százalékos áfa sújtja az intimhigiéniai termékeket.

A támogatást júliustól vehetik igénybe azok a nők, akik Budapest VI. kerületében laknak, 13 és 52 év közöttiek és rászorulnak - akár egy teljes évre. Ebben a kerületben vezették be tavaly a menstruációs szabadságot is az önkormányzati cégeknél, itthon elsőként.

Soproni Tamás polgármester azt ígéri, a csomag igénylésénél és átvételénél is figyelnek majd a diszkrécióra. Az önkormányzat közleménye szerint egy nőnek havonta több ezer forintot - számolásaink szerint legalább 2000-3000 forintot - kell betétre, tamponra és speciális tisztálkodási eszközökre költenie. Aki ezt gazdasági okokból nem teheti meg, a menstruációja miatt gyakran kimarad a munkahelyéről, az iskolából, talán még az utcára sem megy ki.

A közmunkásbérek és alacsony szociális ellátások fényében ez sokaknak komoly anyagi terhet jelent, nem beszélve azokról a családokról, ahol több nő is van. De a menstruációs szegénység ennél jóval összetettebb probléma: része, hogy az érintett lányok, nők szexuális edukáció hiányában nem ismerik a testük működését, és a menstruációt szégyen és tabu övezi.

Több európai ország is csökkentette az úgynevezett tamponadót, vagy teljesen ingyenessé tette a menstruációs termékeket az utóbbi években. Magyarország nincs köztük.

(via RTL)