Az orosz állami hírügynökség tudósítója a PestiSrácoknál érdeklődött a magyar médiahelyzetről

Média
2023 július 07., 05:56

Szófia Afanaszjeva, a Rosszija Szegodnya orosz állami hírügynökség budapesti tudósítója Huth Gergellyel, Georg Spöttlével és Dezse Balázzsal cserélt eszmét a magyar médiahelyzetről - tudatta a PestiSrácok (PS).

Afanaszjeva szerint az orosz közvélemény szemében felértékelődött Magyarország a kormány békepárti álláspontja miatt, és Oroszország tisztelettel viszonyul a magyarokhoz, függetlenül attól, hogy Magyarország EU- és NATO-tag.

Vagyis az éppen civileket is bombázó Oroszország tudósítója szerint a békepárti magyar álláspont az, ami miatt jár a tisztelet, bár az összképen ront kicsit az EU- és NATO-tagság.És nem ez az egyetlen pont, ahol kényelmetlenül kellene éreznünk magunkat. A találkozón ugyanis a PS beszámolója szerint „szóba került az a vád is”, amivel „"a Soros-féle hatalmi hálózat és David Pressman amerikai nagykövet” vagdalkozik, hogy „a magyarok elárulták az 1956-os szabadságharcot”. „Ez nem igaz, hangoztattuk, hiszen 1956-ban, egy egészen más történelmi helyzetben a totalitárius kommunista rezsimmel és a vörös hadsereggel küzdöttek a szabadságharcosok, s a megszállók között nagy számban voltak ukrán katonák is” - védekezett a PS. Tehát a PestiSrácok hősiesen megvédték 1956 emlékét az amerikai vádaskodástól, miközben a jelenlegi helyzetben, amikor Ukrajna ellen Oroszország hamis érvekre támaszkodva indított háborújában mi éppen a békepárti álláspont kevés hű képviselőjeként álljuk a sarat, a legfontosabbnak azt tartották kihangsúlyozni, hogy a forradalmat leverő katonák közt „nagy számban voltak ukrán katonák is”. Ami szép mentés lehetne, ha figyelembe venné azt az „egészen más történelmi helyzetet”, amire hivatkoznak: jelesül azt, hogy 1956-ban nem orosz vagy ukrán, hanem szovjet csapatok verték le a forradalmat.

Megnyugtató módon a PS képviselte a találkozón a kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét: míg Afanaszjeva elmondása szerint a Budapestről küldött tudósításai összeállításakor a magyar közmédia, a Hír TV, az ATV és a PestiSrácok.hu híreiből tájékozódik, addig a PestiSrácok„az orosz-ukrán háborúról szóló tudósításaiban igyekszik mindkét oldal hírforrásait szemlézni.”

Emlékeztetőül: a találkozón részt vett az a Dezse Balázs, aki szerint nem az lenne a dicsőség, ha Ukrajna megnyerné ezt a háborút, az a Georg Spöttle, aki korábban már jelezte, hogy a háborúban „maximálisan” Oroszországot támogatja, és az a Huth Gergely, aki a PS főszerkesztőjeként visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a háborúban tendenciózusan Oroszországot támogatnák (bár ahogy megírtuk, valójában ezt teszik).

Címlapképünkön Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője veszi át a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások egykori miniszterétől.