Leszállt az első utasszállító repülőgép a székely NER-milliárdos szülőfalujában

gazdaság
2023 július 18., 17:32

Július 17-én leszállt az első utasszállító repülőgép a székelyföldi Gyergyóremetén. A nagyközség új repülőtere a helyi születésű Balázs Attilának, a NER egyik kedvelt üzletemberének a szerelemprojektje.

A milliárdos Balázs a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak és kedves barátjának, Mészáros Lőrincnek az üzlettársaként is ismert. Balázs a Bayer Property Zrt. tulajdonosa, ez a cég építette nagyrészt a Puskás Arénát, illetve birtokolja és fejleszti egyebek mellett a balatonvilágosi Club Aligát, amit további telkekkel bővítenének, elzárva a Balaton-part hozzáférhetőségét és annak látványát is a helyiektől és a látogatóktól.

Az üzletembernek értelemszerűen a kormány által támogatott székelyföldi gazdaságélénkítési tervekben is kulcsszerepe van. A magyar közpénzekből megvalósuló erdélyi beruházások jó része szintén az ő cégeinél landol, írja a Transtelex. A lap cikke szerint Balázs régóta dédelgetett álma volt, hogy Budapestről felszállva egyenesen Gyergyóremetére lehessen repülni.

Barti Tihamér, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Gyergyó területi elnöke posztolt is a Budapestről érkező, 30 utas szállítására alkalmas Embraer 120ER típusú gép remetei leszállásának „történelmi pillanatáról”.

link Forrás

Budapest és Gyergyóremete között másfél óra a repülőút. A fővárosból érkező gépeknek a célállomás előtt egyelőre Kolozsváron, Aradon vagy Marosvásárhelyen le kell szállniuk a határellenőrzési kötelezettségek miatt, majd onnan ismét felemelkedve repülnek tovább Gyergyóremetére. Ha Románia belép a schengeni övezetbe, ez az ellenőrzés elmarad.

A kormányközeli körök erdélyi repterekről szövögetett terveiről és átláthatatlan székelyföldi támogatásokról a Transtelex hosszabban is ír cikkében.