Egyetemisták osztogatnak tiltott könyveket egy Libri-üzlet előtt

belföld
2023 július 24., 15:52

A Libriben csak fóliázva kapható könyveket osztogatnak egyetemisták a kormányközeli kezekbe került kereskedés egyik boltja előtt. Egész héten át tartó demonstrációjukkal nemcsak a fóliázás ellen szeretnének kiállni, hanem az olvasást és a kultúrát is népszerűsítenék, ami szerintük „elsősorban a Libri, másodsorban az állam felelőssége lenne”.

A Libriben július elején kezdték el fóliába csomagolni azokat a könyveket, amik a gyermekvédelminek nevezett – valójában homofób – törvény értelmében problematikusnak lettek bélyegezve, például azért, mert meleg karakterek vannak bennük. A kormányközeli MCC-hez került vállalat akkor megerősítette,hogy a törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket,bár a különböző helyszíneken nem egységes, hogy mely kötetekbe nem lehet belelapozni, és melyekbe igen.

Most ezeket a könyveket hozhatja el bárki akár ingyen – vagy ha támogatni szeretné az ügyet, egy általa felajánlott adományért cserébe – az Astoria melletti Libri elől. A kempingasztallal és székekkel kitelepült egyetemisták minden nap 2 és 6 között várják az érdeklődőket, akikkel szívesen beszélgetnek is az írásokról.

Mint elmondták, demonstrációjukat a rendőrségen is bejelentették, és eddig semmilyen negatív visszajelzést nem kaptak, sőt többen is odamentek támogatásukról biztosítani őket. Számukra a kitelepülés arról szól, hogy „minden olyan könyv (próza, vers, tanulmány, young adult irodalom,s mese) amik jók, ott lehetnek a pultban, és ingyen el lehet őket vinni”.

„Ahogy ennek működnie kéne.”Az akció ötlete azután fogalmazódott meg bennük, hogy kiderült, hamarosan a Libri üzleteinek több mint feléből eltűnhetnek az LMBTQ-könyvek. Szerintük a homoszexualitás eltörlésére, elhallgatására tett politikai kísérletek nemcsak helytelenek és kártékonyak, de „végtelenül ostobák” is, mert

„a homofóbia üres és fantáziátlan, a jó irodalom pedig szabad és zabolázatlan”

Kiállásukat számos magyar kiadó is támogatta, köztük a Prae és a Kaligram Kiadó, de anonim adakozóik is voltak.