Spanyolország befogadja az iráni sakkozónőt, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki, mert egy versenyen nem viselt hidzsábot

nők
2023 július 26., 19:57

Európai állampolgárságot kap Irán egyik legjobban jegyzett sakkozónője, Szara Khadem, miután hazájában elfogatóparancsot adtak ki ellene, amiért nem viselt hidzsábot egy kazah bajnokságon.

A 26 éves Khadem - valódi nevén Szaraszadat Hademalsariah - már tavaly év vége óta tervezte, hogy Spanyolországban telepedne le, miután fényképek jelentek meg arról, hogy fejkendő nélkül vett részt egy nemzetközi versenyen. Az iráni rezsim újra szigorúan ellenőrzi a fejkendőviselést az utcákon, tíz hónappal azután, hogy nem megfelelő viselete miatt az erkölcsrendészet őrizetbe vette és halálra verhette a 22 éves Mahsza Aminit.

link Forrás

A 444 közelről értesülhetett két iráni újságírónő, Nilufar Hamedi és Elahe Mohammadi perének részleteiről, akik elsőként tudósítottak Mahsza Amini haláláról és arról, milyen kegyetlenségekre képes a nőkkel a szélsőséges iszlamista iráni rezsim.

Amini halála hónapokig tartó rendszerellenes tiltakozást robbantott ki az országban. Csak januárig tizennégy embert ítéltek halálra a zavargásokkal összefüggésben: egy férfit például úgy végeztek ki, hogy egy darura akasztották fel egy város közepén. Az iráni erkölcsrendészet közel egy év után is azt állítja, hogy a fiatal nő szívrohamban, „sajnálatos baleset” miatt halt meg.

A női sakkozókat már 2016-ban arra kérték, az iráni sakkvilágbajnokságon viseljenek hidzsábot.

(via hvg.hu)