Mégis átadja az orosz háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat a Nemzetközi Büntetőbíróságnak az Egyesült Államok

külföld
2023 július 27., 04:27

Joe Biden amerikai elnök utasította kormányát, hogy kezdje meg az Ukrajnában elkövetett állítólagos orosz háborús bűncselekményekre vonatkozó bizonyítékok megosztását a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), írja a Reuters. A Pentagon eddig ellenezte a közös munkát, mert így az ICC a külföldön szolgáló amerikai katonák ügyében is illetékes lehetne és akár felelősségre is vonhatná őket.

Fehér Ház egyelőre nem közölt konkrétumokat az ICC-vel való együttműködésről. „Az elnök az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta világosan fogalmazott: az ukrajnai háborús bűnök és atrocitások elkövetőit és elősegítőit felelősségre kell vonni” – mondta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Republikánus és demokrata képviselők korábban azzal vádolták a Pentagont, hogy aláássa az Oroszországgal szembeni háborús bűnökkel kapcsolatos büntetőeljárásokat azzal, hogy nem adja át a katonai hírszerzési adatokat az ICC-nek.

Az ukrán és a nyugati hatóságok szerint bizonyítékok vannak gyilkosságokra és kivégzésekre, a polgári infrastruktúra bombázására, erőszakos deportálásokra, kínzásokra és szexuális erőszakra. A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyerekjogi ombudsman letartóztatását, azzal vádolva őket, hogy törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából. Erre válaszul az orosz belügyminisztérium körözést adott ki az ICC főügyésze és több bíró ellen. Oroszország és az Egyesült Államok sem tagja az ICC-nek.

A háborús bűnökkel kapcsolatos sikeres büntetőeljárás magas szintű bizonyítást igényel, nehézség, hogy a gyanúsítottakhoz és a tetthelyekhez való hozzáférés gyakran korlátozott, és a nemzeti és nemzetközi bíróságok joghatósága átfedésben van.