Putyin azt mondta, „nem utasítja el” a béketárgyalások ötletét

háború
2023 július 30., 05:24

Az orosz elnök akkor beszélt erről a BBC beszámolója szerint, amikor szombaton Szentpéterváron afrikai vezetőkkel találkozott. A találkozáson azt mondta, hogy „egy afrikai és kínai kezdeményezés” szolgálhatná a béke megtalálását, ehhez pedig hozzátette, hogy „nehéz tűzszünetet tartani, ha az ukrán hadsereg támadásban van”.

photo_camera Fotó: ALEXEY DANICHEV/AFP

Ukrajna és Oroszország is azt mondta korábban, hogy bizonyos előfeltételek nélkül nem lehetnek béketárgyalások. Ukrajna azt szeretné, ha visszaállítanák az 1991-es határokat, amit Moszkva ellenez, és azzal érvel, hogy Kijevnek el kell fogadnia Ukrajna „új területi valóságát”.

Vlagyimir Putyin szombat esti sajtótájékoztatójában arról is beszélt, hogy „egyelőre nem tervezik az ukrán fronton való fellépés fokozását”. Azt mondta, Moszkva „megelőző csapásokat hajtott végre” azután, hogy július közepén robbanás történt egy krími hídon. Putyin akkor „válaszlépéseket” ígért az Ukrajna által elkövetett „terrorizmusra”.

photo_camera Fotó: ALEXEY DANICHEV/AFP

Szombat este az ukrán belügyminisztérium közlése szerint egy ember meghalt, öt pedig megsebesült, amikor egy orosz rakéta csapódott az északkelet-ukrajnai Szumi városában egy oktatási intézménybe. Szintén szombaton történt az ukránok szerint, hogy meghalt még két ember, másik kettő pedig megsebesült, miután egy rakéta csapódott be „egy nyílt területre” a dél-ukrajnai Zaporizzsjában.

Oroszország ezzel egyidőben közölte, hogy két irodaház is megrongálódott vasárnap kora hajnalban, egy Moszkva ellen végrehajtott dróntámadásban. A Moszkva feletti légteret ideiglenesen lezárták, aztán újra megnyitották a repteret. (BBC)