Térkövezés, zöldítés, stadionfelújítás – az ukrán önkormányzatok is tudják, mikor mire fontos költeni

külföld
2023 augusztus 14., 17:52
  • Ukrajnát az elmúlt hónapokban több korrupciós botrány is megrázta.

  • Egyes önkormányzatok a háború alatt megnövekedett bevételeikből olyan kiadásokat finanszíroznak, amelyek már a lakosság szemét is szúrják.

  • Az állam a korrupció ellen is küzdene, és a nemkívánatos városvezetőktől is megszabadulna a felháborodást kihasználva.

  • Csakhogy közben a saját háza-táján is van bőven mit rendbe tennie.

Az egyre inkább elhúzódó háború új lehetőségeket is teremtett Ukrajnában a korrupció burjánzására. Egy felmérés szerint a lakosság az orosz agresszió után a második legfontosabb problémának a korrupciót tartja (a megkérdezettek 89 százaléka válaszolta ezt), és hiába kezdeményezett az elmúlt hónapokban Volodimir Zelenszkij elnök és csapata vizsgálatokat és tisztogatásokat az államapparátusban, ezek az intézkedések nem tűnnek kellően szisztematikusnak, és elégségesnek sem.

Januárban 11 korrupcióval vádolt tisztviselő távozott a posztjáról, májusban a Legfelsőbb Bíróság elnökét vették őrizetbe, ilyen magas polcon lévő figura eddig nem bukott Ukrajnában. A minap pedig harminchárom ember ellen emeltek vádat és eltávolították az összes, sorozásért felelős regionális tisztviselőt. A vádirat szerint kenőpénzért meg lehetett úszni a sorozást, sőt megvolt az árfolyama az ország elhagyásának is.

Ezek az ügyek mind közvetlenül a háborúhoz kapcsolódó, azon nyerészkedő korrupciós esetek voltak. A Meduza legújabb riportja viszont egy olyan területet mutat be, amelyre nem is gondolnánk, és amely lehetőséget ad Zelenszkijnek, hogy az állam és egyes nagyvárosok vezetői közt régóta húzódó konfliktusokat is lerendezze.

Klicsko alatt (megint) rezgett a léc

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.