Nigeri katonákat öltek meg egy rajtaütésben a Burkina Fasó-i határnál

háború
2023 augusztus 16., 12:27

A nigeri védelmi minisztérium közölte, hogy 17 katonájuk halt meg egy előző napi rajtaütés során a Burkina Fasóval határos délnyugati régióban.

A Nigerben történt támadások száma 2021 óta csökken, de a biztonság továbbra is komoly problémát jelent, különösen a szomszédos Malival közös, délnyugati határ közelében.

A Malival határos oldalon a francia csapatok tavalyi kivonulása biztonsági vákuumot hagyott maga után, ami miatt az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődő csoportok és az al-Kaida által létrehozott csoportok is terjeszkedni tudtak.

Nigeri rendőrök Niameyben július 30-án.
photo_camera Nigeri rendőrök Niameyben július 30-án. Illusztráció: AFP

A nigeri védelmi minisztérium szerint a hadsereg egyik különítményét rajtaütésszerűen megtámadták a Burkina Fasó-i határ közelében fekvő Torodi város közelében, ahol több mint száz terroristát semlegesítettek. „A katonák gyors reakciója és a légi egységek válaszlépése lehetővé tette hogy az ellenséget semlegesítsük” – áll a minisztérium közleményében.

Akár halálbüntetést is kaphat a megpuccsolt nigeri elnök, akit hazaárulás miatt akar bíróság elé állítani a katonai junta, mert a házi őrizete alatt kommunikált külföldi országok vezetőivel.

Oroszország „elhúzódó konfrontációval” fenyegeti a nyugat-afrikai országokat, ha megpróbálnának beavatkozni Nigerben. Az USA szerint a Wagner zsoldoshadsereg kifejezetten a destabilizálásra játszik. Nyugati elemzők világháborús konfliktusgóc kialakulásától tartanak az egyébként is rettenetes állapotú Száhel-övezetben. (via MTI)