Parragh László: Szükség van a recesszióra

gazdaság
2023 augusztus 16., 19:45

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vártnál rosszabb GDP-adatok megjelenése után azt mondta: természetes, hogy recesszióba került a gazdaság, ugyanis most a legfontosabb gazdaságpolitikai cél az infláció letörése, ennek viszont ára van.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a budavári Főőrség épületében 2022. november 29-én.
photo_camera Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a budavári Főőrség épületében 2022. november 29-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Parragh szerint az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t, a többi gazdasági terület pedig az előzetesen kalkuláltnál is rosszabbul teljesített. A Világgazdaságnak nyilatkozó Parragh azt mondta, el kell kerülni a mély visszaesést, ugyanakkor „a recesszió egy olyan alkalmazkodási szakasz, amelyre egy túlfűtött gazdaságban szükség van”.

Mivel az infláció megfékezése a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, minden ilyen lépés alapból gyengíti a gazdaság növekedést: átmeneti lassulást generálnak a kormányzati intézkedések, hogy elkerülhető legyen a nagyobb gond, emellett van globális inflációs nyomás és annak köszönhetően egy szigorodó monetáris keretrendszer, ami szintén visszafogja a hazai növekedést – mondta.

A kormány eközben azt mondja, hogy 14 lépéssel erősíti a gazdaságot, de ezek között egy új intézkedés sincs.