Putyin hűségesküt íratott alá a Wagner-zsoldosokkal

háború
2023 augusztus 26., 12:13

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletben kötelezte a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjait, hogy írásban tegyenek hűségesküt az orosz államnak, miután egy repülőgép-szerencsétlenségben hatósági közlések szerint meghalt Jevgenyij Prigozsin, a fegyveres alakulat vezetője.

Vlagyimir Putyin pénteken írta alá a rendeletet, amely azonnali hatállyal érvénybe is lépett. A Kreml honlapján közzétett utasítás arra kötelezi mindazokat, akik a katonaság nevében munkát végeznek, illetve támogatják a Moszkva által Ukrajnában végrehajtott "különleges katonai műveletet", hogy tegyenek hivatalos hűségesküt Oroszországnak.

A szöveg tartalmaz egy olyan sort is, amelyben az esküt tevők ígéretet tesznek arra, hogy szigorúan betartják a parancsnokok és a magas rangú vezetők utasításait.

Nyugati spekulációk szerint Putyin ölette meg Prigozsint és a Wagner alapítóját, Dmitrij Utkint, de ezt a Kreml és Lukasenka fehérorosz elnök is tagadta és hazugságnak nevezte. Az biztos, hogy Prigozsin utolsó napjain annak ellenére próbálta életben tartani a Wagner üzleti kapcsolatait, hogy a puccskísérlet után Putyinnal abban egyeztek meg, hogy szép csendben meghúzza magát Fehéroroszországban. Eközben a Kreml is azon igyekezett, hogy az ügyfélállamok kormányaival közölje, mostantól közvetlen Oroszország a főnök. (MTI, Reuters)