A két embert agyonlövő, minden vád alól felmentett Kyle Rittenhouse panaszkodik, hogy újra meg újra beperelik

külföld
2023 augusztus 28., 11:11

Kyle Rittenhouse-t beperelte az általa 2020-ban lelőtt férfi hagyatékának kezelője. Rittenhouse, aki elhíresült pere óta a fegyvertartást támogató csoportok egyik arcává vált, azt mondja, a perek megnehezítik, hogy továbblépjen az életével.

photo_camera Rittenhouse (jobb) beszédet mond egy fegyverpárti felvonuláson. Fotó: BILL PUGLIANO/Getty Images via AFP

Az akkor 17 éves Kyle Rittenhouse 2020 augusztus végén Kenosha városába utazott, állítása szerint azért, hogy a tüntetőktől megvédje a helyiek magántulajdonát. A tüntések azért kezdődtek, mert egy kenoshai rendőr meglőtt és egy életre megbénított egy fekete férfit. Rittenhouse, aki még csak nem is az államból érkezett, egy fegyverrel Kenoshába utazott, ahol több jobboldali interneten verbuvált önjelölt rendőrrel együtt védték a tulajdont. A tüntetések gyújtogatásig és rombolásig fajultak, emberéletet viszont csak Rittenhouse tettei követeltek.

Rittenhouse pere körül fegyverjogi viták robbantak ki, a per maga, ahol végül minden vádpont alól felmentették a fiút, nagy médiafigyelmet kapott.

Rittenhouse és több rendőrtiszt ellen Joseph Rosenbaum hagyatékának kezelője nyújtott be keresetet pénteken, kártérítést követelnek.

photo_camera Fotó: POOL/Getty Images via AFP

A kamaszfiú egy Ar-15-ös félautomata gépkarabéllyal járkált a városban, amikor a 36 éves Joseph Rosenbaum kergetni kezdte egy parkban, majd hozzávágott egy tárgyakkal teli nejlonzacskót. Ekkor valaki egy pisztollyal a levegőbe lőtt, Rittenhouse pedig négy golyót eresztett Rosenbaumba.

A lövések után kitört a pánik, Rittenhouse menekülni kezdett, de többen utánarohantak. Egy Anthony Huber nevű 26 éves férfi a gördeszkájával nyakon csapta, hogy megállítsa, mire Rittenhouse mellkason lőtte. A lövéseket Gaige Grosskreutz, egy szintén 26 éves elsősegély-szakápoló is hallotta, és odaszaladt, hogy segítsen. Megkérdezte, hogy Rittenhouse lelőtt-e valakit, és mivel attól tartott, hogy igen, elővette a pisztolyát. Tett egy lépést, erre Rittenhouse rálőtt. Rosenbaum és Huber belehalt a sérüléseibe.

photo_camera Kyle Rittenhouse a földön és a mellkason lőtt Anthony Huber Fotó: TAYFUN COSKUN/Anadolu Agency via AFP

A mostani pert megelőzően Huber apja és Grosskreutz is polgári pert indított Rittenhouse ellen, aki akkor úgy nyilatkozott: „Ha engem elintéznek, akkor a többieket is elintézik” - utalt a jobboldali fegyverpárti tömbre.

„Ezek a perek egyre nehezebbé teszik, hogy továbblépjek az életemmel” - mondta Rittenhouse. „Nagyon nehéz úgy utcára lépni, hogy ne kelljen zaklatástól vagy támadástól félnem, mert ezek a perek hazugságokat terjesztenek. Senkinek sem kellene továbbra is azért védekeznie, mert önvédelemből cselekedett.” (Insider)