A lövöldözés előtt feljelentettek a Facebooknál egy gyűlöletkeltő kenoshai milíciát, de a cég nem csinált semmit

bűnügy
2020 augusztus 27., 19:30
Tüntetők ülnek a rendfenntartó erőkkel szemben Kenoshában 2020. augusztus 25-én.
photo_camera Tüntetők ülnek a rendfenntartó erőkkel szemben Kenoshában 2020. augusztus 25-én. Fotó: Brandon Bell/AFP

A wisconsini Kenoshában mindennap tüntetnek, mióta a hétvégén egy helyi rendőr közvetlen közelről hétszer hátba lőtte Jacob Blake-et. A 29 éves fekete férfi a videofelvételek és szemtanúk szerint semmilyen okot sem adott a fegyverhasználatra. Az eset utáni zavargások törtek ki, az összecsapásoknak halálos áldozatai is vannak, még a nemzeti gárdát is bevetették.

Kedd éjjel két embert is lelőttek Kenoshában, a gyanúsított a 17 éves, fegyvermániás Kyle Rittenhouse. A wisconsini rendőrök szerint a fiú tüzet nyitott a Black Lives Matter tüntetésére, két embert agyonlőtt, egyet pedig súlyosan megsebesített.

Fegyveres ellentüntetők Kenoshában 2020. augusztus 25-én.
photo_camera Fegyveres ellentüntetők Kenoshában 2020. augusztus 25-én. Fotó: Scott Olson/Getty Images/AFP

Azóta kiderült, hogy Rittenhouse – aki egyébként a Kenoshától több mint 35 km-re lévő Antiochból érkezett – egy fegyveres csoport tagja volt, aminek a tagjai többször kommunikáltak a tüntetők oszlatására kiküldött kenoshai rendőrökkel. Videófelvétel is előkerült arról, hogy az egyik rendőr dicsérőleg odaszól a felfegyverzett tiniknek, hogy „nagyra tartjuk, amit csináltok”, egy másik felvételen pedig a Rittenhouse társának tűnő fiatal arról beszél, hogy a rendőrök egyeztettek velük például arról, hogy feléjük terelik a tüntetőket. Az is látható videókon, hogy a rendőrök vizet osztanak a fegyvereseknek.

photo_camera Fotó: Brandon Bell/AFP

A Trump-párti Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson – aki gyakran tesz kedvükre a szélsőjobboldali nézőknek – a védelmébe vette Kyle Rittenhouse-t. Azt mondta, a hatóságok cserbenhagyták a várost. „Tehát tényleg meglepődünk, hogy a fosztogatás és a gyújtogatás gyilkosságig eszkalálódott? Mennyire vagyunk megdöbbenve, hogy fegyveres 17 évesek úgy döntöttek, rendet kell tartaniuk, amikor senki más nem fog?” – kérdezte. A CNN-es Keith Boykins ezt úgy kommentálta, hogy: „Egy ártatlan fekete fickót megöl a rendőrség, és Tucker Carlson gengszternek hívja. Egy bűnös fehér fickó két embert öl meg, és Tucker Carlson hazafinak nevezi.”

A hatósági erőszak elleni tiltakozásképp több sportklub is lemondta a meccseit, elmaradtak mérkőzések az NBA-ben és az amerikai focibajnokságban, de a New York-i tenisztornán elődöntőbe jutott hawaii-japán Ószaka Naomi is visszalépett a további küzdelemtől, a szervezők pedig úgy döntöttek, törlik a csütörtöki programot.

photo_camera Fotó: Brandon Bell/AFP

A tüntetések közben a Facebookot is bírálatok érték, ugyanis a magát Kenosha Guardnak nevező milícia a platformon szerveződött, és ott mozgosította a tüntetések ellen fegyveres híveit. A Facebook a milícia oldalát szerda reggel, a lövöldözés után lelőtte, mondván, megsértette a közösségi oldal szabályait, csakhogy kiderült, hogy már a lövöldözés előtt is több jelzés érkezett, de a cég akkor még nem tett semmit. A Verge legalább két panaszról tud, amit a Facebook moderátorai elutasítottak.

A Facebook közölte, hogy a lövöldöző oldalát lelőtték, de nem találtak kapcsolatot közte és a Kenosha Guard-oldal vagy annak az ellentüntetést szervező eseményoldala között, ugyanakkor mindkét oldalt lekapcsolták, mert megsértették a techcég milíciaellenes szabályát. A cég a múlt héten több fegyveres csoportot is lekapcsolt a szélsőjobboldali QAnonnal kapcsolatba hozott, összeesküvés-elméletekben utazó csoportok százai mellett, de a jelek szerint nem sikerült mindegyiket.

photo_camera Fotó: Brandon Bell/AFP

A New York Times egyébként arról is írt, hogy a zavargások hogyan hathatnak az őszi elnökválasztásra, Kenosha megyében ugyanis 2016-ban Donald Trump csak 250 szavazattal nyert, Wisconsin pedig kulcsfontosságú állam lehet. A lap szerint azok, akik eddig Trumpot támogatták, kitartanak a republikánus elnök mellett, és a bizonytalanok közül is sokan a republikánusok felé húzhatnak a demokrata vezetés alatti zavargásokat látva. Ugyanakkor még nem lehet felmérni semmit, a Jacob Blake-re leadott hét lövés és Rittenhouse kettős gyilkossága is befolyásolhatja a választókat ősszel.