Meghibásodtak a légiforgalmi irányító rendszerek az Egyesült Királyságban, napokig is tarthat, mire helyreáll a közlekedés

külföld
2023 augusztus 29., 04:23

Hosszú késésekkel és járattörlésekkel kell számolniuk az Egyesült Királyságba utazóknak, miután egy ritka technikai probléma miatt meghibásodtak a brit légiforgalmi irányító rendszerek, írja a BBC.

A British Airways gépei a Heathrow reptéren - Fotó: AFP/Artur Widak/NurPhoto
photo_camera A British Airways gépei a Heathrow reptéren - Fotó: AFP/Artur Widak/NurPhoto Fotó: Artur Widak

Ugyan a problémát pár óra alatt kijavították, a légitársaságok és a repülőterek figyelmeztettek, hogy rosszabb esetben még napokig jelentős késésekre lehet számítani. A Nemzeti Légiforgalmi Szolgálat (NATS) hétfőn nem sokkal dél után erősítette meg a hibát, majd 15:15-kor bejelentette, hogy azonosította és orvosolta azt.

A NATS szerint repüléstervezési problémáról volt szó - legutóbb 2014-ben volt ilyen -, ami miatt a rendszer nem tudta automatikusan feldolgozni a repülési terveket, azokat manuálisan kellett megcsinálni. Ehhez sokkal több idő kell, ezért volt szükség a forgalmi korlátozásokra. A rendszer meghibásodása miatt vissza kellett térni a kézi rendszerre, aminek sokkal kisebb a kapacitása, az egyetlen biztonságos megoldás az volt, hogy nem engedik felszállni a gépeket, mondta Graham Lake, légiközlekedési stratégiai tanácsadó a BBC-nek.

A repülőterek közölték az utasokkal, hogy a menetrendekben továbbra is jelentős zavarokkal vannak, és hogy mindenképpen vegyék fel kapcsolatot a légitársaságukkal, mielőtt a repülőtérre mennek.