A szlovák köztársasági elnök is megelégelte, hogy embercsempészeket szabadítunk rájuk

diplomácia
2023 szeptember 04., 18:15

Zuzana Čaputová is megelégelte, hogy a nálunk szabadon engedett külföldi embercsempészek Szlovákiában is feltűnnek, a szlovák köztárasági elnök ezért beszélgetést kezdeményez Novák Katalinnal. A magyar kormány a börtönök túltelítettsége miatt, de költséghatékonyságra hivatkozva döntött úgy májusban, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldieket kiengedik a börtönből, feltéve, hogy 72 órán belül elhagyják az országot.

Augusztus elejéig, két és fél hónap alatt 1385 embercsempészt engedtünk szabadon csak úgy.

Az intézkedésből diplomáciai botrány lett, az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az embercsempészek szabadon engedése miatt. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor azt mondta, egyetlen szomszédos ország ellen sem irányul a magyarországi börtönökben fogvatartott külföldi embercsempészek kiutasítása.

Čaputová a hétfői országos tanévnyitón azt mondta, a Szlovákiába érkező menekültek jelentős része Magyarországról érkezik. Bár tény, hogy gond nélkül - ezért az ország a határvédelem megerősítését tervezi -, az ország alapvetően nem számít célországnak.

Van olyan elítélt, akinek elméletileg Afganisztánba kellett volna visszamennie letölteni a maradék büntetését, de a szabadulása után inkább Franciaországba ment, de a román, szerb és bolgár embercsempészek is gyakran választják inkább Ausztriát az anyaországuk helyett. Arról ugyanis nem szól a sebtében meghozott kormányrendelet, hogyan tartassák be azt a hatóságok, vagy hogyan kövessék nyomon a szabadon engedett elítélteket.

Az embercsempészet miatt elítélt magyar állampolgárok nem élhetnek a lehetőséggel.

(Telex via Bumm.sk)