L. Simon László szerint elragadta a hév a Horthyt méltató Lázár Jánost

POLITIKA
2023 szeptember 07., 04:40

„Óvatosan kell fogalmazni Horthyval kapcsolatosan, mert nem lehet, hogy csak a pozitívumokat látjuk és nem vesszük tekintetbe azon zsidó származású honfitársaink érzékenységét...”Így kommentálta L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában Lázár János vasárnapi beszédét, amelyben a miniszter ékes hangon méltatta Horthy Miklóst Kenderesen.

L. Simon szerint árnyaltan kell megközelíteni a kérdést: Horthy vitathatatlan érdemének tartja, hogy rendkívül jól választotta meg az ország vezetőit, politikai stabilitást hozott és kivezette az országot a teljes reménytelenségből, a másik oldalon azonban azt emelte ki, hogy nem tudta elkerülni az ország belesodródását a háborúba, és nem tudta kezelni a németeket.

L. Simon felidézte azokat az időket, amikor még jól együtt tudott dolgozni Lázár Jánossal, a holokauszt 70. évfordulójára együtt csinálták az emlékbizottságot. „Akkor teljesen egy platformon voltam Lázár miniszter úrral, nem gondolkodott máshogy, valószínűleg elragadta a hév” – fogalmazott.A főigazgató emellett sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a kenderesi kiállítást nem ők csinálták, pedig az egyik kezdeményezője volt annak, hogy megvalósuljon, és koncepciót is kidolgoztak rá. Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszterrel ugyanis inkább az első és második bécsi döntés utáni időszak infrastrukturális fejlesztéseire, a vasútépítés értékeire akartak koncentrálni, és nem Horthy Miklós személyét állították volna fókuszba - mint ahogy az történt végül (erről itt emlékeztünk meg).

Nem L. Simon az első, aki bírálja Lázár János kenderesi beszédét: David Pressman amerikai nagykövet szerint az „Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak”, Frölich Róbert főrabbi pedig két Horthy-idézettel üzent a miniszternek, hozzátéve: „Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek.” Lázár János direktben nem reagált Frölich soraira, ám nem sokkal később rakták ki a Facebook-oldalára a teljes beszédét, így mostanra már bárki meghallgathatja, hogyan méltatja a miniszter Horthy Miklóst.

Lázár egyébként kivételes államfőnek, igaz magyar hazafinak és hős katonának nevezte Horthyt, egész pontosan úgy fogalmazott: „manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét.”

L. Simon László az Egyenes beszédben: