Bilincsben vitte el Mahsza Amini nagybátyját az iráni titkosszolgálat

külföld
2023 szeptember 08., 13:41

Családja és egy helyi jogi szervezet szerint is letartóztatták Mahsza Amini nagybátyját Iránban, eddig tisztázatlan okból, másfél héttel a fiatal nő halálának évfordulója előtt. A 22 éves Aminit intézkedés közben verhették agyon az iráni erkölcsrendészek tavaly szeptemberben, mert nem tartotta be a kendőviselési szabályokat. Halála véres kormányellenes tiltakozások sorát indította el Iránban és szerte a világon.

A Human Rights Activists hírügynökség szerint Safa Aelit kedden tíz titkosszolgálati ügynök tartóztatta le szakkézi otthonában. Azóta az iráni fővárosban, Teheránban tartják fogva, egyelőre ismeretlen helyen és indokkal. Az erkölcsrendészetnek nevezett terrorszervezet egy év után is azt állítja, hogy a nő szívrohamban, „sajnálatos baleset” miatt halt meg.

link Forrás

Ahelyett, hogy Amini ügyében kezdett volna vizsgálódni, a rezsim az eset után azokon a „nemzetbiztonsági kockázatot jelentő” újságírókon és tüntetőkön állt bosszút, akik elszámoltatást akartak a rendszer kegyetlenségei miatt. A 444 az ügyet és az egyik szereplőt jól ismerő forrásból számolt be két iráni újságírónő peréről, akik elsőként tudósítottak Amini haláláról és arról, milyen kegyetlenségekre képes a nőkkel a szélsőséges iszlamista iráni rezsim. A rendszer elnyomását forrásunk úgy jellemezte: „mintha egy puskaporos hordóban rekedtünk volna, és csak egy szikrára várnánk”.

Idén februárig legalább 20 ezer embert vettek őrizetbe és tizennégy embert ítéltek halálra a kurd nő halála miatt kirobbant tiltakozással összefüggésben. Egy tüntetéseken résztvevő férfit például úgy végeztek ki, hogy darura akasztották fel egy város közepén.

(via CNN)