Választásokat tartanak az oroszok az annektált ukrán régiókban

külföld
2023 szeptember 08., 10:56

Helyi választásokat tartanak a megszálló orosz erők Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja régiókban. A jelöltek mind oroszok vagy oroszbarátok.

Ukrajna felszólította a helyieket, hogy ne szavazzanak az „álválasztásokon". Azok az ukrán állampolgárok, akik részt vesznek a szavazás lebonyolításában, büntetésre számíthatnak az ukrán hatóságoktól.

Az emberi jogokkal foglalkozó Európa Tanács elítélte, hogy Oroszország illegálisan elfoglalt ukrán területeken rendez választásokat. A szervezet a nemzetközi jog megsértésének nevezte a lépést, mely a demokrácia illúzióját kelti.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is illegitimnek nevezte a választásokat. Válaszul az orosz nagykövetség az orosz belügyekbe történő beavatkozással vádolta az amerikai kormányt.

Egy férfi szavaz a 2022 őszi népszavazáson
photo_camera Egy férfi szavaz a 2022 őszi népszavazáson Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A négy régió annektálását tavaly szeptemberben, egy népszavazás után jelentette be Oroszország. A referendumon a helyiek 99 százaléka támogatta az Oroszországhoz való csatlakozást. A szavazók mozgósításában katonák is részt vettek. A referendumot elítélte a nemzetközi közösség.

Zaporizzsja régió egyébként a nyáron indított ukrán ellentámadás legfőbb célpontja, az elmúlt hetekben Robotine falu környékén voltak a leghevesebbek a harcok.

(via BBC)