Orbán az ukránokra tolja a teljes felelősséget a dráguló benzinárak miatt, pedig bőven van azért más magyarázat is

gazdaság
2023 szeptember 15., 15:40

Szokatlanul sokszor hangoztatta Orbán Viktor az aktuális péntek reggeli kinyilatkoztatásán, hogy indulatok dúlnak benne. Dühös az infláció miatt, amit„ az európai politika” hozott össze. (Orbán nem mondta, de annyira ravaszul hozta össze ezt Brüsszel, hogy már háromnegyed éve messze Magyarországon a legnagyobb az infláció az EU-ban.) Persze ott vannak a miniszterelnöki szereposztásban új bűnbakként a nyerészkedő multik is. De már most látszik, hogy a várhatóan rekordra növekvő üzemanyagáraknak is megvan a felelőse: az ukránok. Kizárólag.

Hogy ez a legújabb, a Rogán-műhelyben kimatekozott kommunikációs panel, azt bizonyítja, hogy már Gulyás Gergely felmondta az előhangot a szerdai kormányinfón.

Gulyás arról beszélt, hogy bár csökken az infláció, és az év végére meglesz a kormány által ígért egy számjegyű infláció, vannak aggasztó jelek. Mégpedig a benzin- és gázolajár emelkedése. „Ennek az elsődleges oka, hogy ötszörös áron vagyunk kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül üzemanyagot, és ez a tranzitdíjemelés minden benchmarknak, ajánlásnak ellent mond. Ha megnézzük, az erre vonatkozó benchmark három és félszeresét kell ma megfizetnünk Ukrajnának, miközben Ukrajnával számtalan területen vagyunk támogatóak és szolidárisak. Úgy gondoljuk, hogy nem elfogadható, hogy a tranzitdíjat Ukrajna három és félszeresére emeli meg, ez aztán közvetlenül a magyar üzemanyagárakban is megnyilvánul, Csak és kizárólag az üzemanyagárakban bekövetkezett változás az elmúlt 1 hónapban fél százalékkal növelte meg az inflációt”.

És ezt folytatta Orbán is a péntek reggeli „rádióinterjúban”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.