A francia kormány mégsem engedélyezi újra, hogy veszteségesen árulják az üzemanyagot

energia
2023 szeptember 25., 12:22
  • A francia kormány lemondott arról a tervéről, hogy engedélyezze az üzemanyagok veszteséges értékesítését.
  • Az egy héttel ezelőtt bejelentett intézkedés az áremelkedés lassítását szolgálta volna.

Nem valósul meg az önköltségi ár alatti értékesítés engedélyezése, amit a kormány az infláció megfékezését célzó intézkedésekről szóló szerdai ülésén vitatott volna meg, és amit az összes forgalmazó visszautasított – közölte Emmanuel Macron államfő vasárnap este a France2 közszolgálati és a TF1 kereskedelmi tévének adott élő interjúban. „Fenyegetésként tartjuk fenn” – mondta Macron.

Elisabeth Borne miniszterelnök viszont a héten arra fogja kérni az ágazatot, hogy „tegye elérhetővé önköltségi áron a termékeit” – mondta az elnök, aki új támogatási formát is bejelentetett a magas üzemanyagárak ellensúlyozására. A támogatást a legszerényebb jövedelmű munkavállalók vehetik igénybe, az összeg autótípusonként évente elérheti a száz eurót. Az intézkedés „az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók 50 százalékát” célozza majd – mondta az elnök.

photo_camera Illusztráció: Ying Tang/NurPhoto via AFP

A veszteséges áron való árusítás 1963 óta tilos Franciaországban, és az esetleges ideiglenes engedélyezés miatt sokan attól tartottak, hogy a szupermarketek túlságosan éles versenyt fognak folytatni a kisebb, független benzinkutakkal szemben. Szerdán viszont a legnagyobb francia áruházláncok bejelentették, hogy nem hajlandók veszteséges áron értékesíteni az üzemanyagot az infláció megfékezése érekében, ahogy azt a kormány javasolja, és a Total olajipari cég is jelezte, hogy nem kíván a jelenlegi 1,99 eurós literenkénti ár alá menni a csoportjához tartozó töltőállomásokon.

Franciaországban a 10-11 ezer töltőállomás harmadát a TotalEnergies (3400), felét pedig a szupermarketek üzemeltetik, a függetlenek száma kb. 2500. (MTI)