Így járta be a világot Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője a külügyminisztérium pénzén

utazás
2023 október 02., 04:13
  • A Külgazdasági és Külügyminisztérium rendszeresen repteti külföldre a Nemzeti Sport főszerkesztőjét.
  • Szöllősi György egyszer Puskás-ügyben avat valamit Spanyolországban, máskor csak egy levelet visz Franciaországba, egy relikviát hoz haza Svájcból, esetleg Monacóba vagy Lengyelországba megy sportújságíróskodni, vagy Londonban vesz részt az Arsenal-alelnök könyvbemutatóján.
  • Nem árulják el, hogy Orbán Viktor kedvenc sportújságírójának utazásai az adófizetőknek mennyi pénzébe kerültek.

Szöllősi György Orbán Viktor kedvenc sportújságírója, a felcsúti Puskás Akadémia korábbi sajtófőnöke, 2016 óta a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, 2017 óta a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Szöllősi időnként be is számol Szijjártó Péter miniszternek a nagyköveti munkájáról:

link Forrás

Akkor a 24.hu azt írta, hogy Szöllősi a külügyminiszter jóváhagyásával kapott diplomata-útlevelet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Szöllősitől azt kérte, „koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon”, ezért kapott rendkívüli és utazó nagyköveti rangot. A KKM közölte, Szöllősinek juttatás, díjazás vagy más kifizetés nem jár, és nincs foglalkoztatási vagy másfajta jogviszonyban a tárcával.

De idén szeptemberben kiderült, hogy Szöllősit nem engedték be Amerikába. Az elutasított vízumot a KKM kérte, az fizette volna az utat is, hogy Szöllősi megnyithassa a Chicagói Magyar Kultúrtanács focitornáját. Szöllősi azt mondta, pont azért akart diplomatavízummal utazni, mert tudta, hogy az USA-ban mostanában szigorúbban bírálják el a kérelmeket, de a nagykövetség nem tekintette őt kormányhivatalnoknak.

Közérdekű adatigénylést küldtünk a KKM-nek, hogy megtudjuk, Szöllősi a kinevezése óta pontosan mikor és milyen utakon vett részt a minisztérium megbízásából, pontosan mennyit kapott ezekért, az útjainak a költségeit milyen céllal és ki állta.

2017

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.