Nyomozás indult a válságban lévő kínai Evergrande ingatlanfejlesztő vezetője ellen

külföld
2023 október 02., 05:08

Huj Ka Jent, az Evergrande ingatlanfejlesztő cég alapító-vezérigazgatóját napokkal ezelőtt vették őrizetbe, de csak most derült ki, hogy nyomozás indult ellene annak gyanújával, hogy a cég egyes eszközeit és vagyonelemeit átmozgatta offshore-számlákra.

Az Evergrande október 24-én jelentette be, hogy nem kezdeményezhet újabb adósságkibocsátást fő hazai leányvállalata, a Hengda Real Estate Group elleni vizsgálat miatt. Az Evergrande részvényei akkor 24 százalékot estek. Napokkal ezután őrizetbe vették a vezérigazgatót, ami után a részvények 19 százalékot estek.

A Reuters szerint a hitelezők egy csoportja nemrég még azt tervezte, hogy csatlakozik az ingatlanfejlesztő felszámolására irányuló bírósági beadványhoz, ha október végéig nem nyújtanak be új adósságátütemezési tervet.

A kínai ingatlanválság szimbólumává vált cég augusztusban, 17 hónap kihagyás után 87 százalékos mínusszal, azaz 2 milliárd dolláros veszteséggel tért vissza a tőzsdére. A vállalat most azon dolgozik, hogy hitelezői jóváhagyják az adósságátütemezési tervet, miután 2021 végén fizetésképtelenné vált. Az idén márciusban bemutatott terv szerint az Evergrande több lehetőségeket javasolt az offshore hitelezőknek, például azt, hogy a jelenlegi adósságállományukat átválthatják új, 10-12 éves lejáratú kötvényekre.