Varga Mihály az állam elmaradt bevételeivel indokolja a hiánycél módosítását

gazdaság
2023 október 03., 17:40

A kormány 3,9-ről 5,2 százalékra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt. Erről Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek azt mondta: elmaradt bevételeink vannak, ezek kisebbik része az alacsonyabb fogyasztás miatt kieső adóbevételekből, a nagyobbik azokból a tételekből áll, amiket az EU-nak kellene átutalnia Magyarországnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre pódiumbeszélgetésén Budapesten, a Lónyay-Hatvany Villában 2023. március 2-án.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre pódiumbeszélgetésén Budapesten, a Lónyay-Hatvany Villában 2023. március 2-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Utóbbinak szerinte két nagy eleme van:

  1. A Magyarországnak jogosan járó források átutalása, amik a pénzforgalmi hiányt magasabbra emelték. Ha „az Európai Unió ezeket átutalná, akkor 0,5 százalékkal csökkenne a pénzforgalmi hiány” – mondta Varga.
  2. A határvédelemre fordított költségek elszámolása, ami Varga szerint 650 milliárd forintnál tart, és régóta kérjük az Európai Bizottságtól az elszámolását.

Varga azt mondta, többször kértük már Brüsszeltől, hogy legyen tekintettel az illegális migráció fékezésében az olyan országok komoly erőfeszítéseire, mint amilyen Magyarország. „Ha ez a pénz beérkezne, közel 1 százalékponttal csökkentené a költségvetés hiányát” – mondta Varga.

A kiadási oldalról azt mondta: „Már a legutóbbi ECOFIN-ülésen is felvetettem: szükség volna arra, hogy azoknak az országoknak az esetében, amelyek az orosz–ukrán háború frontvonalában vannak – tehát a szomszédos országok –, a védelmi költségek elszámolására megoldást kell találni. Elértük a NATO-ban korábban feladatnak tekintett 2 százalékos GDP-arányos kiadási szintet, tehát a bruttó nemzeti össztermék több mint 2 százalékát költjük védelmi kiadásokra.” (Index)

Kiemelt videóink