„Fáról fára mentek, és mindenkire lőttek” – mesélte az izraeli fesztivál elleni támadásról egy túlélő

Terrorizmus
2023 október 08., 09:12

Gili Joszkovics több száz fiatal között volt egy dél-izraeli zenei fesztiválon, a Gázai övezet közelében, amikor szombat hajnalban fegyveresek tüzet nyitottak rájuk, miközben a Hamász összehangolt támadást indított Izrael ellen.A nő a BBC-nek elmesélte, hogyan bújt el egy fa alatt egy mezőn, miközben fegyveresek kóboroltak, hogy lelőjenek mindenkit, akit találtak.

photo_camera Forrás: BBC

Azt mondta, a fegyveresek mindenhol ott voltak. Az autók mellett álltak, és elkezdtek lövöldözni, mindenki ment mindenfelé. „Négy vagy öt helyről jöttek a terroristák… szóval nem tudtuk, hogy hova menjünk, így aztán újra beültem az autómba és vezettem még egy kicsit. Néhány ember rám lőtt. Otthagytam az autót és futni kezdtem, megláttam egy helyet sok pomelofával, és odamentem” – mondta.

A nő a mező közepén feküdt a földön a második búvóhelyén, ekkor is körülötte voltak a fegyveresek. „Fáról fára mentek és lövöldöztek. Mindenhol. Két oldalról. Láttam, hogy emberek halnak meg körös-körül. Nagyon csendes voltam. Nem sírtam, nem csináltam semmit” – mondta.

A nő azt hitte, meg fog halni, mert mindenhol lőttek a közelében, csukott szemmel feküdt, és csak a légzésére figyelt. Aztán a terroristák kinyitottak egy nagy furgont, és még több fegyvert szedtek elő. „Három órán át voltak a környéken. Senki nem volt ott, senki” – mondta a túlélő, aki hallott néhány helikoptert, és azt hitte, jön a felmentő sereg, de csalódnia kellett.

Mivel a terroristák nagyon közel voltak, megpróbált a lehető legjobban bebújni a fa alá, hogy amikor jön a lövöldözés, ne az arcát lőjék. Így feküdt ott három órán át.

Végül az egyik oldaláról hallott valakit, aki héberül beszélt, de arabot három másik oldalról is. Rájött, hogy van ott talán öt-hat izraeli katona, úgyhogy elindult feléjük. „Közben még mindig voltak terroristák, úgyhogy feltartott kézzel mentem, hogy tudják, én vagyok az, és nem vagyok terrorista. Aztán valaki beültetett egy autóba” – mondta Gili Joszkovics, aki elsőként menekült meg a mezőről. Mások még két-három óráig nem jutottak ki, és sokan meghaltak.

„Aki megpróbált elfutni, azt mindkét oldalról lőtték, szóval a legjobb volt elbújni” – mondta a nő, aki szerint a legőrjítőbb, hogy sokáig „nem volt ott sem a hadsereg, sem a rendőrség, senki”.

Palesztinok átveszik az irányítást egy izraeli tank felett, miután átlépték az izraeli határkerítést a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisznál 2023. október 7-én .
photo_camera Palesztinok átveszik az irányítást egy izraeli tank felett, miután átlépték az izraeli határkerítést a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisznál 2023. október 7-én . Fotó: Said Khatib/AFP

A Hamász váratlan támadása az izraeli hírszerzés óriási kudarca, hiszen Izrael sok eszközzel igyekezett megfigyelni a palesztinokat, akik mégis kijátszották ezeket a rendszereket. Izrael budapesti nagykövete azt mondta, az izraeli egyhetes ünnepek idején sok katonai egység szabadságon van, ahogy a mostani sátoros ünnepen is. „Szombat reggel intéztek ellenünk támadást, ami nem egy egyszerű sabbát, hanem a sátorok ünnepének utolsó előtti napja. Ilyenkor ünnepeljük a Tóra-olvasás végét, az új kezdetét” – mondta Jákov Hadasz-Handelszman, aki szerint az emberek bizonyára kicsit jobban kiengedtek, de későbbi kivizsgálják, mi történt, egyelőre viszont a harccal kell foglalkozniuk, hogy megvédjék magukat. (BBC)