A Hamász nagyra értékeli Vlagyimir Putyin álláspontját

háború
2023 október 15., 18:29

„Nagyra értékeljük Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontját a népünk elleni folyamatos cionista agresszióval kapcsolatban, valamint a gázai ostrom elutasítását” – írta a Hamász a Telegram-csatornáján közzétett nyilatkozatában.

photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közössége államfőinek találkozóján 2023. október 13-án. Fotó: PAVEL BEDNYAKOV/AFP

Putyin a héten jelezte, hogy hajlandó lenne közvetíteni Izrael és a Hamász között, hogy Oroszország „hozzájárulhasson a békefolyamathoz”. Az orosz elnök felszólította a két felet, hogy „minimalizálják vagy csökkentsék nullára” a polgári áldozatok számát.

A harcok vasárnap délutáni állapotáról itt olvashatják összefoglalónkat.

Augusztusi információk szerint az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint tízezer civil halt meg, a sebesült lakosok száma pedig tizenötezer felett van az ukrán hatóságok szerint. Putyin és gyerekjogi biztosa ellen még márciusban adott ki nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). Az orosz elnököt az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt tartóztatnák le, Marija Lvova-Belovát az ukrán gyerekek elhurcolása miatt vonnák felelősségre.

A békeközvetítői szerepet később Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov is megismételte. Az Insidernek nyilatkozó elemzők szerint ugyanakkor Oroszország sokat nyerne a háború elhúzódásával. Egyrészt elterelné a világ figyelmét Ukrajnánól, másrészt felpörgetné az olajárakat, amiből az oroszok igen jól járnának. Orszország Izraelen túl Iránnal is kapcsolatokat tart fenn.

Oroszország tisztviselői nem a Hamászt okolják a konfliktus kirobbanásáért. A világ legtöbb vezetőjével ellentétben Putyin nem hívta fel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy részvétét fejezze ki a támadások után. (Insider)