Menczer Tamás szerint a német kancellár és a francia elnök is számtalanszor tárgyalt Putyinnal a háború kezdete óta, pedig nem

POLITIKA
2023 október 24., 15:55

Orbán és Putyin tárgyalása miatt kiabáltak egymással a képviselők kedden az országgyűlésben: Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint van abban valami nyugtalanító, hogy az ’56-os forradalom emléknapja előtt néhány nappal a miniszterelnök a Kínai Kommunista Párt meghívására Vlagyimir Putyinnal találkozott.

„Orbán Viktor Magyarország számára életveszélyes külpolitikát folytat, nem szolgálja hazánk érdekét, cselédként tekintenek a kínai és az orosz diktatúrák Magyarországra, hazánkat kizsákmányolni akarják”, mondta felszólalásában a politikus. Szabó még beszélt, amikor Kövér László házelnök átadta a szót Menczer Tamás fideszes államtitkárnak, félbeszakítva ezzel a képviselőt.

A magyar miniszterelnök Pekingben találkozott az orosz elnökkel múlt héten, ahol nem háborúnak, hanem katonai műveletnek nevezte az Ukrajna ellen indított háborút.

Menczer a parlament keddi ülésén válaszában azt kérdezte Szabótól, hogy

„amikor a német kancellár és a francia elnök tárgyal és tárgyalt a háború kezdete óta számtalanszor az orosz elnökkel, akkor nem volt probléma?Vagy az a baj, hogy telefonon lehet tárgyalni, mert arról nem lehet fényképet készíteni?” - utalva itt vélhetően arra, amikor Emmanuel Macron és Olaf Scholz nyolcvan percig telefonált Putyinnal, hogy felszólítsák, tárgyaljon közvetlenül az ukrán elnökkel.

A német kancellár és a francia elnök telefonált ugyan, de hivatalosan nem tárgyalt Putyinnal azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát. Orbán Viktoron kívül, az európai politikusok közül csak Karl Nehammer osztrák kancellár találkozott az orosz elnökkel a háború kitörése óta, de ő nem egy NATO-tagország vezetője, és elmondása szerint a találkozójuk kifejezetten barátságtalan, szembesítő hangulatban zajlott még tavaly tavasszal.

Egyébként Nehammer képviselte Magyarországot és Orbánt a pekingi találkozóval egyidőben zajló, gázai-izraeli háború miatt megrendezett rendkívüli uniós csúcson is. A Putyin–Orbán-találkozó után összeültek a NATO-tagállamok nagykövetei, kiakadt az amerikai nagykövet, az ukrán külügyminiszter pedig azt mondta, reméli, hogy Orbán a kézfogásuk után megmosta és fertőtlenítette a kezét.