Azonnali tűzszünetre szólított fel az ENSZ-főtitkár, az izraeli kormányban is a lemondását követelik

külföld
2023 október 25., 04:58

Azonnali tűzszünetre szólított fel António Guterres ENSZ-főtitkár, miután kedden a Hamász szerint hétszáz ember halhatott meg izraeli légicsapások következtében egy nap alatt. Esti összefoglalónk a gázai-izraeli háború 18. napjáról itt olvasható.

Guterres szerint Gáza bombázása és blokádja „a palesztin nép kollektív büntetése”, és nemzetközi jogot sért. „Az eposzi szenvedés enyhítése érdekében tegyük könnyebbé és biztonságosabbá a segélyszállítást, és könnyítsük meg a [Hamász által fogvatartott izraeli és külföldi] túszok szabadon engedését. Megismétlem felhívásomat az azonnali humanitárius tűzszünetre”, mondta a főtitkár. Majd hozzátette, hogy

bár a Hamász október hetedikei támadásai borzalmasak voltak, nem a semmiből jöttek,„a palesztin népet 56 éven át fullasztó megszállásnak vetették alá”,„látták, hogy a földjüket erőszakosan felfalják a települések, a gazdaságukat megfojtják, az embereiket kitelepítik, otthonaikat pedig lerombolják. A reményeik, hogy [politikai] megoldást találjanak helyzetükre, elszálltak.”

A mai Gázai-övezet határai Izrael 1948-as megalakulása után születtek meg, az újszülött állam és muszlim többségű szomszédainak háborúi során. A 2,4 milliós Gázában a többség számára nem jó az élet, a szegények arányát 50-70 százalék közé teszik. Az övezet gazdasága szinte teljes egészében külső szereplőktől, például Izraeltől függ mint a mezőgazdasági termékek és a kisipar importőre; de nyugati országok, nemzetközi szervezetek is küldenek anyagi segélyt, üzemanyagot, működtetnek iskolákat és kórházakat a térségben. Naponta kétszázezer gázai lakos jár Izraelbe dolgozni. A Hamász hatalomátvétele óta a kereskedelem jóval nehezebb lett.

Guterres szavai még a szervezeten belül is felháborodást váltottak ki: terrorizmus támogatása miatt Izrael ENSZ-megbízottja azonnali lemondásra szólította fel a főtitkárt, Eli Cohen izraeli külügyminiszter pedig lemondta a Guteresszel tervezett találkozót.

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több tucat fegyverese október 7-én óriási mészárlást végzett Dél-Izrael térségében, köztük egy sivatagi rave bulin. A sátoros ünnep ellenére Joáv Galant védelmi miniszter széles körű, azonnali mozgósítást rendelt el az izraeli tartalékos erőknél. Izraeli oldalon már legalább 1300 halálos áldozata és 3300 sérültje van az összecsapásoknak, a Hamász kedd este 5700 halottról és 18 ezer sebesültről számolt be.

(via Guardian)