Elfogadta az országgyűlés a Fidesz-nyilatkozatot, ami összemossa a bevándorlást és a terrorizmust

POLITIKA
2023 október 25., 10:24

168 igennel, négy tartózkodással és két nemmel ítélte el az országgyűlés szerdán a Hamász Izrael elleni terrortámadását. Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke mellett Hadházy Ákos is nemmel szavazott, a Mi Hazánk többi képviselője tartózkodott.

A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több tucat fegyverese október 7-én óriási mészárlást végzett Dél-Izrael térségében, köztük egy sivatagi rave bulin. A sátoros ünnep ellenére Joáv Galant védelmi miniszter széles körű, azonnali mozgósítást rendelt el az izraeli tartalékos erőknél. Izraeli oldalon már legalább 1300 halálos áldozata és 3300 sérültje van az összecsapásoknak, a Hamász kedd este 5700 halottról és 18 ezer sebesültről számolt be.

Esti összefoglalónk a gázai-izraeli háború 18. napjáról itt olvasható.

Az országgyűlés terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló nyilatkozatát a Fidesz terjesztette elő, bár egy, a Telexnek küldött sajtóközlemény szerint a DK már másfél héttel ezelőtt bejelentette, hogy állásfoglalást nyújt be az Izrael elleni terrortámadás elítéléséről és a Hamasz terrorszervezetté nyilvánításáról. „Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll. A terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg” – áll a most elfogadott határozatban. Ezzel Magyarország elismeri Izrael önvédelmi jogát, de előirányozza, hogy el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok közötti háborúvá váljon.

A nyilatkozatban szó esik menekültekről is: a kormánypárt szerint „az Európába ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a terror hívei, a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is, közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek az európai polgárok, illetve a kontinens biztonságára. [...]”

„Ez a felelőtlen és elhibázott migrációs politika egyenes következménye”.Ezzel a Fidesz egyenlőségjelet tesz a kormány menekültellenes politikája és a terrorizmus elleni küzdelem, az Ázsiából és Afrikából érkező menedékkérők és a terroristák közé. A Rogán Antal nevéhez köthető letelepedési kötvényről és az embercsempészek amnesztiájáról viszont nem esett szó.

A Momentum előre közölte, hogy bár határozottan elítélik az Izraelt ért terrortámadást, mivel a kormánypárt parlamenti nyilatkozata összemossa a terrorizmust és a bevándorlást, és önös érdekekre használja a kérdést; a frakció nem vesz részt a szavazáson.

(via Telex)