Jön a kínai gyár, elkezdték a Szeged környéki földek kisajátítását

gazdaság
2023 október 25., 13:07
Orbán Viktor és Vang Csuan-fu, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a kínai BYD alapító-elnöke a cég sencseni gyárában 2023. október 19-én
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Ezen a fenti, múlt héten készült képen a magyar miniszterelnök a világ egyik legnagyobb elektromos autógyártója, a kínai BYD üzemét mosolyogja körbe. A cég nem ismeretlen itthon:

  • Komáromban gyárt elektromos buszokat, az itthon újonnan forgalomba hozott elektromos buszok mintegy 42 százaléka tőlük jön.
  • Azt pedig nyáron jelentette be Szijjártó Péter, hogy a kormány egymilliárd forinttal támogatja a BYD fóti akkugyárát.

A magát az üzleti ügyektől híresen távol tartó Orbán Viktor kínai tárgyalása óta három friss fejleményről érkezett hír:

  • a BYD elkezdte az elektromos járműveit forgalmazni Magyarországon,
  • a kormány bejelentette, hogy 60 milliárd forintot tol az elektromos járművek elterjedésének támogatásába, amit a BYD melegen üdvözöl,
  • és elkezdtek kisajátítani a Szeged környéki földeket a 21 milliárdos kormányzati támogatással épülő ipari parkhoz, amely sajtóértesülések szerint a BYD gyárának otthona lesz.

Hogy pontosan mi épül ott, azt nem lehet tudni, de a G7 és az Mfor információi szerint is a BYD gyára lesz az egyik szerencsés.

Az ellenzéki pártok által támogatott szegedi polgármester, Botka László megerősítette a G7-nek, hogy tárgyalnak egy nagyobb beruházásról: „rendszeresek az olyan találkozók, amelyeken Szeged és környéke potenciális fejlesztési lehetőségeiről tárgyal a városvezetés külföldi és hazai befektetőkkel”. Azt viszont, úgymond a beruházás érdekei miatt, nem mondta el, hogy ki a befektető. Sietett viszont leszögezni, hogy nem akkumulátorgyárról van szó - ugyanis a helyiek állítólag már rémüldöztek, amikor kínai delegációt láttak mászkálni a célterületen.

Orbán Viktor és Vang Csuan-fu, a BYD alapító-elnöke megbeszélést folytat a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én
photo_camera Orbán Viktor és Vang Csuan-fu, a BYD alapító-elnöke megbeszélést folytat a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Ami amúgy most még mezőgazdasági terület Szeged határában, jó minőségű földekkel, sok kistulajdonossal és egy 130 hektárnyi egybefüggő területet bérlő nagyobb mezőgazdasági vállalkozással. A G7-nek több földtulajdonos és -használó megerősítette, hogy a kisajátítási eljárás már meg is indult.

Sokan keveslik ugyanakkor a szántókért ajánlott 2-3 milliós hektáronkénti árat, mert 10 évvel ezelőtt, amikor az M43-as építése miatt sajátítottak ki földeket, ennek a dupláját kínálták. Ezért egyes földtulajdonosok azt fontolgatják, hogy közösen mennek bíróságra, ha nem változik az ár.