Megszívatták Melonit a telefonbetyárok, de a tanácsadója még nagyobbat szívott

diplomácia
2023 november 03., 16:43

Lemondott, és egyúttal nyugdíjba is megy az olasz miniszterelnök diplomáciai tanácsadója, miután Giorgia Meloni nem is akármilyen telefonbetyárnak esett áldozatul a héten: az orosz hatalompárti humorista-duó, Vovan és Lexus a napokban magukat az Afrikai Unió Bizottsága elnökének kiadva hívták fel Melonit, hogy az orosz-ukrán háborúról beszélgessenek vele.

„Ezt az ügyet nem kezeltük jól, sajnáljuk. (Francesco) Talo megbízott vállalta a felelősséget."- kommentálta Meloni a történteket. A most 65 éves Talo korábban izraeli nagykövetként, Olaszország NATO-titkáraként, afganisztáni és pakisztáni küldöttként dolgozott.

Giorgia Meloni az angliai Mesterséges Intelligencia biztonsági csúcstalálkozón, 2023. november 2.
photo_camera Giorgia Meloni az angliai Mesterséges Intelligencia biztonsági csúcstalálkozón, 2023. november 2. Fotó: LEON NEAL/AFP

Az olasz miniszterelnök a telefonba azt mondta, hogy az ukrajnai háborúban minden oldalon nagy a fáradtság, és a nyár elején indított ukrán ellentámadás nem változtatta meg a háború menetét. Ezért vagy kiutat kell keresni, olyat, ami nemzetközi jogot sem sért, vagy a háború még hosszú évekig eltarthat. Meloni kijelentéseinek egy része rímel Valerij Zaluzsnyij, a fegyveres erők főparancsnokának szerdai véleményére, aki szintén sikertelen ellentámadásról és az első világháborút idéző patthelyzetről írt.

Vovan és Lexusról - civil nevükön Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov - nem először merül fel a gyanú, hogy kapcsolatban állnak az orosz titkosszolgálatokkal. Korábbi áldozataik között van Boris Johnson volt brit miniszterelnök és Nikki Haley, az Egyesült Államok egykori ENSZ-nagykövete is.

(via Reuters)