Nagyon úgy tűnik, hogy két orosz troll megszívatta az USA ENSZ-nagykövetét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A felvételek alapján nagyon úgy tűnik, hogy két ismert orosz telefonbetyár, a Vovanként és Lexusként híres Alekszej Sztoljarov és Vlagyimir Kuznyecov sikeresen megszívatta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetét, Dél-Karolina egykori kormányzóját, Nikki Haley-t. Haley legalábbis nem cáfolta, bár nem is erősítette meg a történteket a dél-karolinai Post and Courier című napilapnak.

A lap beszámolója szerint a telefonbetyárok egy 22 perces videót tettek közzé a beszélgetésről. A felvételen egy nővel beszélgetnek, akinek valóban hasonlít a hangja Haley-ére. A hívó Mateusz Morawieckiként, az új lengyel miniszterelnökként mutatkozik be. "Igen, itt Nikki. Hogy van, miniszter úr?" - köszön be a nő, aki Haley-nek tűnik, hogy aztán egyből háláját fejezze ki Lengyelországnak a támogatásért. Ez akár arra a szavazásra is utalhat, amit az ENSZ közgyűlésében tartottak Donald Trump Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntéséről. Lengyelország - Magyarországhoz hasonlóan - tartózkodott, vagyis a tagállamok nagy részével szemben nem ítélte el az amerikai lépést.

A hívás legkellemetlenebb része, amikor egy nem létező konfliktusról beszéltetik az áldozatukat. "Binomóról tud?" - kérdezte az állítólagos lengyel miniszterelnök. "Igen, igen" - válaszolta erre a Haley-nek tűnő nő. "Választások voltak, és úgy gondoljuk, hogy az oroszok beavatkoztak" - mondja a telefonbetyár, amire áldozata azt feleli, hogy "hát persze, hogy beavatkoztak, abszolút". Aztán amikor az amerikaiak Binomóval kapcsolatos terveiről kérdezik, azt mondja, hogy előbb még ki kell derítenie kormánya hivatalos álláspontját az ügyben.

A Post and Courier Haley szóvivőjét, John Degoryt érte csak el. "Jelenleg nincs mit megosztanunk erről" - mondta a szóvivő, aki sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó, hogy a felvétel hiteles-e.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.