Nagyon úgy tűnik, hogy két orosz troll megszívatta az USA ENSZ-nagykövetét

A felvételek alapján nagyon úgy tűnik, hogy két ismert orosz telefonbetyár, a Vovanként és Lexusként híres Alekszej Sztoljarov és Vlagyimir Kuznyecov sikeresen megszívatta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetét, Dél-Karolina egykori kormányzóját, Nikki Haley-t. Haley legalábbis nem cáfolta, bár nem is erősítette meg a történteket a dél-karolinai Post and Courier című napilapnak.

A lap beszámolója szerint a telefonbetyárok egy 22 perces videót tettek közzé a beszélgetésről. A felvételen egy nővel beszélgetnek, akinek valóban hasonlít a hangja Haley-ére. A hívó Mateusz Morawieckiként, az új lengyel miniszterelnökként mutatkozik be. "Igen, itt Nikki. Hogy van, miniszter úr?" - köszön be a nő, aki Haley-nek tűnik, hogy aztán egyből háláját fejezze ki Lengyelországnak a támogatásért. Ez akár arra a szavazásra is utalhat, amit az ENSZ közgyűlésében tartottak Donald Trump Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntéséről. Lengyelország - Magyarországhoz hasonlóan - tartózkodott, vagyis a tagállamok nagy részével szemben nem ítélte el az amerikai lépést.

A hívás legkellemetlenebb része, amikor egy nem létező konfliktusról beszéltetik az áldozatukat. "Binomóról tud?" - kérdezte az állítólagos lengyel miniszterelnök. "Igen, igen" - válaszolta erre a Haley-nek tűnő nő. "Választások voltak, és úgy gondoljuk, hogy az oroszok beavatkoztak" - mondja a telefonbetyár, amire áldozata azt feleli, hogy "hát persze, hogy beavatkoztak, abszolút". Aztán amikor az amerikaiak Binomóval kapcsolatos terveiről kérdezik, azt mondja, hogy előbb még ki kell derítenie kormánya hivatalos álláspontját az ügyben.

A Post and Courier Haley szóvivőjét, John Degoryt érte csak el. "Jelenleg nincs mit megosztanunk erről" - mondta a szóvivő, aki sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó, hogy a felvétel hiteles-e.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.