Netanjahu nem tárgyal tűzszünetről, amíg a Hamász el nem engedi az izraeli túszokat

háború
2023 november 03., 14:54

Benjamin Netanjahu pénteki nyilatkozata szerint Izrael hallani sem akar ideiglenes tűzszünetről, amíg a Hamász szabadon nem engedi azt a 242 izraeli és külföldi túszt, akiket október hetedikén raboltak el az ország déli részéből.

A palesztin iszlamista terrorszervezet több tucat fegyverese október elején óriási mészárlást végzett Dél-Izraelben, köztük egy sivatagi rave bulin. A sátoros ünnep ellenére Joáv Galant védelmi miniszter széles körű, azonnali mozgósítást rendelt el. Izraeli oldalon már legalább 1300 halálos áldozata van az összecsapásoknak, a Hamász máig legalább 9000 halottról számolt be.

Netanjahu beszédet mond a Kirya katonai bázison Tel-Avivban, 2023. október 28-án.
photo_camera Netanjahu beszédet mond a Kirya katonai bázison Tel-Avivban, 2023. október 28-án. Fotó: ABIR SULTAN/AFP

António Guterres ENSZ-főtitkár és más emberi jogi szervezetek is ideiglenes tűszünetet sürgetnek: Guterres október végi nyilatkozata szerint Gáza bombázása és blokádja „a palesztin nép kollektív büntetése”, és nemzetközi jogot sért. „Az eposzi szenvedés enyhítése érdekében tegyük könnyebbé és biztonságosabbá a segélyszállítást, és könnyítsük meg a [Hamász által fogvatartott izraeli és külföldi] túszok szabadon engedését”, mondta. A nyilatkozat miatt az izraeli kormányban és az ENSZ-en belül is a lemondását követelik.

Szintén péntek délután szólalt meg (először) nyilvánosan a Hamász október hetedikei terrortámadása óta a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszr Alláh: az Irán által támogatott, fenntartott libanoni síita szervezet első emberének megszólalását komoly érdeklődés és aggodalom előzte meg, mert kérdéses volt, vajon háborút hirdetnek-e Izrael ellen. Az izraeli hadsereg a mai napon többször, direkt a beszéd elé időzítve jelezte, hogy nagyon magas készültségben vannak a libanoni határnál.

(via Reuters)

Kiemelt videóink