Költségvetési felügyelőket rendeltek ki több tankerületi központhoz

oktatás
2023 november 04., 08:20

Több tankerületi központnál költségvetési felügyelők kirendelésére volt szükség, akik folyamatosan ellenőrzik az állami iskolafenntartók gazdálkodását és kötelezettségvállalásait, értesült a Népszava. A lap információi szerint a felügyelőket elsősorban a felhalmozódott tartozásállomány miatt rendelték ki.

photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor/444

A felügyelők kirendelésére vonatkozó értesülést a tankerületeket irányító Klebelsberg Központ (KK) is megerősítette, az adósság részét azonban tagadta. A felügyelőket Varga Mihály pénzügyminiszter delegálta egyes központokhoz. A KK elmondása alapján a felügyelők véleményeznek, ellenőriznek, javaslatot tesznek, ajánlásokat fogalmaznak meg, hogy a központok „megfelelő módon” használhassák fel a forrásaikat. A KK nyilatkozata tagadja a lap értesüléseit a tartozásokról, elmondásuk szerint „egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”.

A Népszava szerint ugyanakkor Magyar Államkincstár központi költségvetési intézmények tartozás-állományáról szóló legfrissebb adatai alapján szeptember végén a kimutatásban szereplő 33 tankerületi központnak összesen 1 milliárd 289 millió forint lejárt tartozása volt.

Múlt télen több iskola távfűtési számláját nem tudták kifizetni egyes tankerületek, ezért a kormány márciusban több mint 14 milliárd forintos rezsitámogatást nyújtott a központoknak. Az idei MCC fesztiválon Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta, a három rezsikompenzációval nagyjából adósságmentesen működhet a tankerületi rendszer.

Költségvetési felügyelők kerültek

  • a Belső-pesti Tankerületi Központba, ahol szeptemberben 39 millió forint,
  • az Észak-budapesti Tankerületi Központba, ahol szeptemberben 230 millió forint,
  • a Békéscsabai Tankerületi Központba, ahol szeptemberben 68 millió forint,
  • a Jászberényi Tankerületi Központba, ahol szeptemberben 30 millió forint lejárt

tartozásról lehetett tudni.

Eközben vannak területek, ahol szintén nagyobb adósságot halmoztak fel, de még nem rendeltek ki oda felügyelőket.