Izraelbe ment Novák Katalin

POLITIKA
2023 november 05., 08:39

Szolidaritási látogatásra érkezett Novák Katalin köztársasági elnök Izraelbe, Ausztráliából hazafelé tartva - tudtuk meg a Facebook-oldaláról.

Mint írta:

Kiállunk Izrael mellett. Most Isaac Herzog izraeli elnökkel, majd a Hamasz által elrabolt magyar származású túszok családtagjaival találkozom.

link Forrás

A köztársasági elnök látogatása olyannyira exkluzív, hogy arról előzetesen semmit nem lehetett tudni, a Mandiner is csak az imént írta meg, hogy Novák Katalin látogatása

„rámutat Magyarország és Izrael kiemelten jó kapcsolatára, a magyar köztársasági elnök előtt ugyanis csak a nyugati világ legfontosabb vezetőit, illetve Izrael legközelebbi európai szövetségeseit fogadta szolidaritási látogatás keretében az izraeli vezetés.”Mindez alig két nappal azután történik, hogy Orbán Viktor először állt ki nyíltan a háború ellen a Türk Államok Szervezetének 10. csúcstalálkozóján, ahol Magyarország megfigyelőként vett részt, és ahol a türk tanács vezetői közös nyilatkozatban ítélték el a Gázai övezetben a civilek ellen irányuló támadásokat, valamint aggodalmukat fejezték ki az Izrael és Palesztina között zajló konfliktus miatt.

A múlt pénteki ENSZ-határozatot azonban, ami haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet követelt, Magyarország nem szavazta meg, ahogy Izrael, az Egyesült Államok, Ausztria, Horvátország, Csehország és Nauru sem.

Néhány nappal korábban Kósa Lajos még Bayer Zsolttal együtt aggódott Izraelért, mondván: a végén még ide menekül az ott élő több százezer, magyar felmenővel rendelkező ember.

Október 25-én az Országgyűlés egy olyan Fidesz-nyilatkozatot megszavazva ítélte el a Hamász Izrael elleni terrortámadását, amely összemosta a bevándorlást és a terrorizmust, egyenlőségjelet téve a kormány menekültellenes politikája és a terrorizmus elleni küzdelem, az Ázsiából és Afrikából érkező menedékkérők és a terroristák közé.