Rákkeltő anyagokkal szennyezett a Duna az Óbudai Gázgyárnál

környezetvédelem
2023 november 09., 12:19

A határértéket százszorosan, akár ezerszeresen is meghaladó mértékben volt jelen a rákkeltő arzén, benzol - és egyéb mérgező anyagok - a volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton vett mintákban, írja a szervezet közleménye.

photo_camera Fotó: FERENC ISZA/AFP

A Greenpeace október közepén vizsgálta a talajból kicsorgó víz és a part menti iszap minőségét, szerintük az eredmények fényében teljes mértékben elfogadhatatlan a kármentesítés további halogatása. Emellett követelik a Duna folyamatos további szennyezésének befejezését is, mert ez az ország egyik fő ivóvíz bázisa.

Azt írják, a lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajt, alacsony vízálláskor pedig a Dunát és a vízpart levegőjét. „Bár lassan három évtizede kötelezték a Gázgyár jogutódjait a mérgek eltávolítására, a hatóságok azt mégsem tudták elérni, hogy az állami tulajdonban lévő cég, jelen esetben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., végrehajtsa a kötelezettségét” – írják.A szervezet értesítette a környezetvédelmi és vízügyi hatóságokat, valamint az illetékes minisztériumokat.