São Paulóban készíthetett elő zsidók elleni terrortámadást a Hezbollah

háború
2023 november 09., 14:06

Letartóztattak két Hezbollahhal kapcsolatban álló férfit São Paulóban, akik helyi zsidó közösségek elleni terrortámadásokat készíthettek elő. Argentína után Brazília ad otthont Latin-Amerika második legnagyobb zsidó és izraeli közösségének.

Benjamin Netanjahu szerint az izraeli titkosszolgálat együttműködött a brazil bűnüldöző szervekkel, országszerte razziákat és tizenegy házkutatást tartottak az elmúlt napokban. A két férfinak köze lehet az Irán által támogatott, Libanonban jelentős politikai és katonai befolyással bíró síita muszlim szervezethez, a terrortámadás előkészítését is a Hezbollah irányíthatta és finanszírozhatta.

A Moszad régóta figyeli a Hezbollah tevékenységét a kontinens „háromhatáros térségében”, Brazília, Argentína és Paraguay között. A Deutsche Welle magyarázó riportja.

Nincs egy hete, hogy először szólalt meg nyilvánosan a Hamász október hetedikei izraeli terrortámadása óta a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszr Alláh: a szervezet első emberének megszólalását komoly érdeklődés és aggodalom előzte meg, mert kérdéses volt, vajon háborút hirdetnek-e Izrael ellen. Az izraeli hadsereg aznap többször, direkt a beszéd elé időzítve jelezte, hogy nagyon magas készültségben van a libanoni határnál.

Terrorszervezetben való részvételért és terrorcselekmény előkészítéséért a két férfit legfeljebb tizenöt évre ítélhetik. A Hezbollah és Irán tagadja, hogy köze lenne az akcióhoz.

(via BBC; címlapon Haszan Naszr Alláh, a Hezbollah első embere)