Zökkenőmentes tanév: 1500 végzettség nélküli pedagógus dolgozhat az iskolákban

oktatás
2023 november 09., 08:03

Mintegy 1500 pedagógus dolgozhat úgy a hazai oktatási-nevelési intézményekben, hogy nincs diplomája – írja a Népszava. A lap szerint legalábbis erre lehet következtetni a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence válaszából, amit az LMP országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté írásbeli kérdésére adott.

Kanász-Nagy arra volt kíváncsi, hogyan alakul a diploma nélkül tanítók száma a közoktatásban. Részletes adatokat - nem túl meglepő módon - nem kapott, Rétvári Bence mindössze annyit árult el, hogy a jelenlegi tanévben a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak egy százaléka olyan pedagógus, aki nem rendelkezik felsőfokú szintű végzettséggel.

Mivel a KSH adatai szerint a 2022/2023-as tanévben összesen 147,2 ezer főállású pedagógus tanított, ennek 1 százaléka 1472 főt jelent.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszavának azt mondta, véleménye szerint helytálló lehet ez a szám. Hozzátette: bár az egy százalék alacsonynak tűnhet,

a rendszerváltás óta sosem voltak ennyien, akik diploma nélkül pedagógusokként dolgozhattak oktatási-nevelési intézményekben. 2024. január 1-jétől egyébként a státusztörvény már lehetővé teszi azt is, hogy az utolsó éves tanárhallgatókat ne csak szakmai gyakorlat keretében, hanem legfeljebb egyéves időszakra szóló, határozott idejű megbízási szerződéssel is lehessen óraadóként alkalmazni.

A zökkenőmentes tanév anomáliáiról szóló sorozatunk legutóbbi részében arról írtunk, hogyan indult a tanítás az őszi szünet után, amikor a státusztörvény miatt felmondott pedagógusok már nem tértek vissza az iskolákba. Sorozatunk korábbi részei pedig itt olvashatóak:

via Népszava