Új kerékpáros útvonalakat hoznak létre Óbudán a Margit híd és az Árpád híd között

belföld
2023 november 14., 15:16

Végig lehet majd biciklizni az Árpád fejedelem útján, de nem ez az egyetlen komolyabb kerékpáros fejlesztés, amire a BKK Óbudán készül a közeljövőben. A tervezett újításokat az alábbi térképen foglalták össze:

• Az Árpád fejedelem útján új, egybefüggő kerékpározható útvonal jön létre a Germanus Gyula parktól a Szentlélek téren át a Flórián térig. Az új kerékpársáv révén könnyebben megközelíthetők lesznek a lakott területek, nem úgy, mint a jelenleg létező, a HÉV vágányai és a Slachta Margit rakpart között kerítéssel elzárt területen vezető bringaútról.

Az Árpád fejedelem útján ezért új, irányhelyes kerékpársávok épülnek, növelve az objektív biztonságot és csökkentve az állandó oldalváltási kényszert is a kerékpárral közlekedők számára. Az Árpád fejedelem útján az új, szűkebb közúti sávok is a legvédtelenebb úthasználók biztonságának növelését szolgálják, mivel a gépjárművezetőket a sebességhatárok betartására ösztönzik. Több kereszteződésben fejlesztik a közvilágítást a biztonságos áthaladás végett.

• A Flórián téren kerékpárút-átvezetést építenek, ami régóta hiányzó kerékpározható kapcsolatot teremt a Vörösvári út, valamint az Árpád fejedelem útja és az Árpád híd között. A BKK célja, hogy biztonságosan kerékpározható útvonal jöjjön létre a Margit hídtól a Szentlélek téren át a Vörösvári út–Körte utca–Ágoston utca csomópontig.

• Kiemelten átalakítják a Serfőző utca–Árpád fejedelem útja kereszteződést (itt ér el a Duna-menti bringaút a város felől az Árpád hídhoz) ahol a nyáron halálra gázoltak egy biciklistát. Itt a BKK a következőket változtatja:

  • megemelik és leszűkítik az útpályát a Serfőző utcából az Árpád fejedelem útjára jobbra kanyarodó sávban, ami arra ösztönzi az autósokat, hogy lassabban haladjanak át a kereszteződésen;
  • piros útburkolati jellel teszi láthatóbbá mindkét kanyarodósávban a kerékpárút átvezetését, illetve a kerékpárral az ebbe az irányba közlekedők elsőbbségét
  • irányhelyes kerékpársávot jelölnek ki az Árpád fejedelem útján a városhatár irányába
  • recés figyelmeztető és tájékoztató burkolatot fektetnek le a kereszteződésben a gyalogosok biztonsáágos áthaladását segítendő
  • kicserélik a háromszögsziget aszfaltburkolatát, valamint
  • korszerűsítik a közvilágítást