Egyszerre 50 embernek osztották ki a behívót egy születésnapi bulin az oroszországi Voronyezsben

külföld
2023 november 15., 13:50

Szerda este a voronyezsi Fort étteremben razziázott az orosz rendőrség, ahol egy azerbajdzsáni származású orosz állampolgárokból álló csoport tartott születésnapi bulit. Ellenőrizték az összegyűltek iratait, és rögtön ki is osztottak 50 behívót a seregbe, írja a Meduza. A rendőrség egyelőre nem kommentálta az esetet.

link Forrás

Az elmúlt hónapokban a hadsereg az orosz állampolgárságot kapott – jellemzően a posztszovjet utódállamokból származó – külföldiekre utazik, akiknek igazoltatás után behívót adnak át. Az orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztrikin azt mondta, a bevándorlókat meg kell fosztani az orosz állampolgárságuktól, ha nem hajlandók részt venni az ukrajnai háborúban.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Néhány hónappal a háború kezdete után Oroszország törvényt fogadott el az állampolgárság egyszerűsített megadásáról azoknak a külföldieknek, akik az orosz fegyveres erőknél katonai szolgálatra vonatkozó szerződést írnak alá.

Ukrajnában is alkalmaznak erőszakos sorozási módszereket, Odesszában például szó szerint a nyílt utcán, a piacokon, az üzletekben, a munkahelyeken fogdosták össze erőszakkal a katonakorú férfiakat, de más térségekben is előfordult hasonló.