Izraeli tűzszerészek felrobbantották a Hamász parlamentjét

háború
2023 november 15., 18:17

Az izraeli hadsereg tűzszerészei szerdán felrobbantották a Hamász törvényhozásának épületét a Gázai övezet északi részén - két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta azt.

A Goláni zászlóalj negyvenegy katonája halt meg október hetedikén, amikor az iszlamista terrorszervezet harcosai behatoltak Dél-Izraelbe, megtámadták a katonai támaszpontokat, feldúlták a Gázai övezettől öt kilométerre lévő Kfar Aza kibucot és óriási mészárlást végeztek egy sivatagi rave bulin.

Lovas Gergő és Bankó Gábor helyszíni riportja a gázai határ közeléből.

A sátoros ünnep ellenére október elején Joáv Galant védelmi miniszter széles körű, azonnali mozgósítást rendelt el; Izraeli oldalon már legalább 1300 halálos áldozata van az összecsapásoknak, a Hamász máig legalább 11 ezer halottról számolt be. A Hamász legalább 239 izraeli és külföldi túszt tart fogva ismeretlen helyen.

Izrael csütörtöktől naponta négyórás humanitárius tűzszünetet tart a katonai műveletekben Gáza északi részén. Az övezet legnagyobb kórházában, az al-Sifában már nincs áram, élelem és víz, ezért Izrael újszülötteket evakuálna. (via MTI)