Nem volt perindítási joga a Védegyletnek, hogy megtámadja a debreceni akkugyár környezethasználati engedélyét

környezetvédelem
2023 november 16., 10:42

Megszüntette az eljárást a Debreceni Törvényszék abban az ügyben, amelyet a Védegylet egyesület kezdeményezett a debreceni akkugyár környezethasználati engedélyével kapcsolatban - írta meg a haon.hu.

A kínai tulajdonú Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) 2022 novemberében kérelmezte a kormányhivataltól a környezethasználati engedély kiadását. A Védegylet az LMP-vel közösen kérte a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által 2023. február 18-án kiadott engedély megsemmisítését a bíróságtól.

A bíróság határozata szerint a Védegylet azért nem felelt meg a perindításai feltételeknek, mert nem volt földrajzi érintettsége az ügyben.

Talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő debreceni CATL akkumulátorgyár területén február végén
photo_camera Talajelõkészítő munkálatokat végeznek a leendő debreceni CATL akkumulátorgyár területén február végén. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A Védegylet által indított eljárást ugyan megszüntette a bíróság, de további három magánszemély és egy civil szervezet esetében még folyik a környezethasználati engedély jogszerűségének felülvizsgálata miatt indított per.

A CATL debreceni akkumulátorgyára nagy társadalmi felháborodást váltott ki Debrecenben, a civilek több tüntetést is szerveztek ellene. Az Európai Bizottság pedig vizsgálatot indított a gyár engedélyével kapcsolatban, mert vízigénye sértheti az EU felszín alatti vízbázisok helyzetéről szóló irányelvét.